Wat kun je leren van etnisch DNA-tests

0
191

Evoluerende, inconsistente etniciteitsrapporten waren verontrustend voor sommige DNA-testers. Velen hielden van de nieuwigheidsfactor, en sommigen die een onbekende oorsprong hadden, waardeerden ze. Maar anderen vonden hun etniciteitsrapporten teleurstellend vaag of gewoon fout. De oorsprong van je voorouders is duidelijk niet veranderd in de afgelopen 10 jaar. Sommige testbedrijven begonnen al vroeg hun groeiende datasets te gebruiken om rapporten over voorouderlijke oorsprong te herzien. Ze identificeerden unieke genetische kenmerken van kleine, geïsoleerde of cultureel samenhangende gemeenschappen en zochten vervolgens naar testpersonen die overeenkwamen met die kenmerken.

Vandaag de dag rapporteert 23andMe, AncestryDNA en MyHeritage DNA nog overwegend brede etniciteitgroepen. Maar ze rapporteren nu ook over deze nieuwe kenmerken – genetische verbindingen met duizenden specifieke historische populaties. Via hun gespecialiseerde tools proberen deze bedrijven uw DNA te verbinden met een tijd en een plaats, zoals ‘Joden in Centraal- en Oost-Europa’ bij AncestryDNA of ‘Wolga-Duitsers in de VS’ bij MyHeritage DNA.

Deze unieke DNA-ketens zeggen: “Uw voorouders waren hier.” (Of in ieder geval: “Uw voorouders hebben hier allemaal samen rondgehangen.”) Maar kunt u de verleidelijke, specifieke populaties die nu in uw resultaten kunnen verschijnen wel vertrouwen?

Wat is de wetenschappelijke achtergrond van de historische etniciteit duidingen.

Welk inzicht geeft
23andMe: Recent Ancestor Locations; AncestryDNA: Communities; and MyHeritage: Genetic Groups), bij de studie van een familiegeschiedenis.

Ieder DNA-genealogisch bedrijf gebruikt zijn eigen gepatenteerde methoden om uw voorouderlijke gemeenschappen te identificeren:

23andMe’s recent ancester-locations wijzen naar waar uw voorouders waarschijnlijk in de afgelopen 200 jaar hebben gewoond. Het bedrijf zoekt naar identieke stukjes DNA die u deelt met leden van de referentiepopulatie. Vervolgens voeren ze meer gerichte analyses uit om ervoor te zorgen dat u genetisch vergelijkbaar bent met mensen met recente voorouders uit die regio.

AncestryDNA Communities identificeren uw DNA met historische groepen in de afgelopen 75 tot 300 jaar. Het bedrijf creëert gemeenschappen door DNA-testers te clusteren die genetische overeenkomsten delen. Vervolgens zoekt Ancestry naar patronen in de stambomen van elke groep om te identificeren welke historische connecties ze delen. AncestryDNA Communities associëren u met specifieke historische en migrantenpopulaties, op basis van de unieke genetische handtekeningen die MyHeritage voor die groepen heeft geïdentificeerd. Het bedrijf creëerde genetische groepen door te zoeken naar microclusters van genetisch verwante individuen en vervolgens naar gemeenschappelijke connecties op basis van bomen en etniciteitsresultaten.

23andMe vertrouwt daarbij volledig op genetica. (Het is in feite een meer verfijnde versie van hun etniciteitsschatting.) Maar MyHeritage DNA en AncestryDNA gebruiken beide een tweestaps “genetica + stamboom”-methode die de stamboomgegevens raadpleegt die aan de profielen van hun testers zijn gekoppeld.

Als men bij meer dan een van deze bedrijven test (of bij een van de andere test en vervolgens uploadt naar MyHeritage), zou u overeenkomsten moeten zien in uw historische groepen. Maar u kunt redelijkerwijs ook een paar verschillen zien. Hun test-data bestanden zijn immers anders. Een bedrijf kan een bepaalde historische gemeenschap op unieke wijze hebben gelokaliseerd. Zelfs AncestryDNA en MyHeritage DNA, waarvan de methoden op het eerste gezicht vergelijkbaar lijken, verschillen in hun gecompliceerde algoritmen en stamboomgegevens.
Bovendien moet uw DNA voldoende bewijs leveren dat u tot een groep behoort, en wat kwalificeert als ‘voldoende bewijs’ kan per locatie verschillen.

23andMe: Klik onder Voorouders > Overzicht voorouders op Rapport bekijken onder DNA-schilderij. Klik vervolgens op Betrouwbaarheidsniveau wijzigen en selecteer een optie in de vervolgkeuzelijst.

MyHeritage DNA: zoek naar een schuifbalk boven uw uitsplitsing naar etniciteit.

AncestryDNA: Dit bedrijf rapporteert een betrouwbaarheidsniveau voor etnische groepen op hoog niveau (klik op de pijl bij elke regio), maar niet voor genetische gemeenschappen.

Andere toeters en bellen in deze rapporten verschillen per bedrijf. Ze zijn allemaal voorzien van kaarten en verhalen. AncestryDNA en MyHeritage DNA voegen tijdlijnen toe en laten je de gedeelde groepen van je wedstrijden bekijken. MyHeritage DNA bevat andere gegevens over elke groep: vergelijkbare genetische groepen, evenals algemene namen, plaatsen en etniciteit van groepsleden. 23andMe biedt ook informatie over de voorouders van de Neanderthalers en een haplogroep op hoog niveau voor uw moederlijn, en (als u een genetische man bent) uw vaderlijke lijn.

Migratiegroeptools vergeleken

Hier is een korte samenvatting van de tools die worden aangeboden door 23andMe, AncestryDNA en MyHeritage DNA:

23andMeAncestryDNAMyHeritage DNA
  toolRecent Ancestor LocationsGenetic CommunitiesGenetic Groups
  Hoeveelheid locaties150-plus Recent Ancestor Locations; 45 ethnicities1,400-plus regions including ethnicities and Communities2,100-plus regions including 42 ethnicities and Genetic Groups
  Waar zijn historische groepen te vindenAncestry > Ancestry CompositionDNA > Discover Your DNA StoryDNA > Ethnicity Estimate, scroll down to see Genetic Groups

Groepen toepassen op onderzoek

Miljoenen DNA-testers zijn toegewezen aan een of meer recente voorouderlocaties bij 23andMe; Genetische Gemeenschappen bij AncestryDNA; of genetische groepen bij MyHeritage DNA. Wie bij meerdere bedrijven test, krijgt mogelijk nog meer. Naarmate de tijd verstrijkt, worden er steeds meer van deze historische groepen gedefinieerd en toegevoegd aan uw DNA-etniciteitsresultaten.

Plaatsing in historische groepen kan zowel zinvol zijn als nieuwe locaties bieden voor genealogisch onderzoek. Testpersonen kunnen hun groepsaanduidingen gebruiken om te helpen bij onderzoek waar papieren paden mislukken. En ze kunnen zich dankzij deze resultaten misschien meer emotioneel verbonden voelen met hun voorouders, en de groepen gebruiken om nieuwe gesprekken met familieleden te beginnen over de oorsprong van het gezin.

Nog niet alle testpersonen zijn in groepen geplaatst. In sommige gevallen maakten hun voorouders deel uit van een gemeenschap die nog moet worden gedefinieerd. Om gemeenschappen uit te breiden – of de mogelijkheid om gemeenschappen nauwkeuriger te identificeren – zullen bedrijven meer onderzoek moeten doen (en meer DNA-data moeten bijeenkrijgen).

Voor anderen kan genetisch bewijs in de loop van de generaties zijn verwaterd. Net als oude geografische kaarten van gedeeltelijk bekende plaatsen, hebben uw etniciteitskaarten en historische groepstoewijzingen grote lege plekken – vervormingen en fouten die geleidelijk vervagen naarmate er meer onderzoek wordt gedaan.

Bron: familytree magazine