Een onbekende soldaat verwekte hem in ’43

0
649

Een levenslange zoektocht volgde.

Dit artikel beschrijft de zoektocht van Marcel Kemp naar de identiteit van zijn vader, een Duitse soldaat. Journalisten Eric van den Berg en Bram Endedijk leerden Marcel Kemp kennen in 2019 voor hun 2DOC-documentaire Oorlogskinderen, en zijn hem sinds die tijd blijven volgen.

Marcel wist dat hij een natuurlijk kind van een Duitse soldaat en een Nederlandse moeder was. Zijn biologische moeder zweeg. Kemp liep talloze vertakkingen van stambomen na, ontpopte zich tot genealogisch expert, maar vond geen antwoord. Tot hij overging tot dna-onderzoek. Dit is een compleet verslag van een zoektocht van een zoon naar zijn vader met gebruikmaking van de nieuwe genealogische technieken.

Omdat Marcel zijn dna uploadde naar particuliere genealogische dna-databanken, werd het duidelijk welke mogelijkheden die relatief nieuwe technologie in combinatie met intensief, maandenlang stamboomonderzoek kan opleveren. In dit geval: hoe ver een zoon komt in de zoektocht naar de identiteit van zijn vader. Voor dit artikel zijn vele binnen- en buitenlandse archieven doorgespit, tientallen verwanten benaderd en uitvoerige stambomen opgesteld.

Uiteindelijk ontdekte Marcel dat hij dat hij een zoon was van Wilhelm Pieper, opgeroepen voor dienst in 1940, gestationeerd in België, Nederland en Frankrijk. Zijn laatste rang was Obergefreiter (korporaal) bij Panzerjäger-Abteilung 657, een anti-tankbrigade. Ergens tijdens de oorlog heeft hij Marcels moeder ontmoet. Emil Wilhelm werd in 1943 met een longontsteking opgenomen in een militair hospitaal te Leiden, blijkt uit een opgevraagd dossier. Marcels moeder rondde in 1942 een algemene opleiding van de Arbeidsdienst voor Meisjes af. Daarna volgde ze een opleiding tot verpleegkundige. Zo zouden ze elkaar best ontmoet kunnen hebben, denkt Marcel. „Ik denk dat het in de sfeer van de verpleging gebeurd is.

Zie verder dit zeer spectaculaire instructieve krantenartikel. Ik heb grote bewondering voor de kennis, de intuïtie en de vasthoudendheid van Marcel. Knap werk, mijn compliment.

Voor verdere info zie artikel NRC  zaterdag 13 November