Wat is WikiTree

0
146

WikiTree is een gratis, gedeelde genealogische website voor sociale netwerken waarmee gebruikers individueel hun eigen persoonlijke stambomen kunnen onderzoeken en eraan kunnen bijdragen, terwijl ze binnen hetzelfde systeem een unieke wereldwijde stamboom bouwen en eraan meewerken. De site gebruikt een “wiki-opmaaktaal” (mogelijk gemaakt door
MediaWikisoftware) waarmee gebruikers persoonlijke profielen, categorieën en “vrije ruimte”-pagina’s kunnen maken en bewerken om de geschiedenis van hun familie te documenteren. Vanaf juli 2021 had de WikiTree-website meer dan 800.000 geregistreerde leden en meer dan 27 miljoen profielen, waarvan 8,5 miljoen met DNA-verbindingen. Het is in de VS een zeer populaire website en gaat mogelijk als model voor andere landen dienen.

Gebruikers die lidmaatschap van de WikiTree-gemeenschap aanvragen, worden gevraagd zich te committeren aan een erecode van negen punten die samenwerking, nauwkeurigheid en het gebruik van bronnen en citaten aanmoedigt. Hoffelijkheid in de omgang met andere leden, rekening houden met auteursrechten en respect voor de privacy van anderen behoren ook tot de waarden die zijn uiteengezet in de Erecode. De privacycontroles van WikiTree stellen gebruikers in staat om hun persoonlijke informatie en die van hun recentere voorouders en nakomelingen te beschermen, terwijl ze de mogelijkheid bieden om historische gegevens met betrekking tot hun verre voorouders openbaar te delen en ermee samen te werken.

Vanwege het collaboratieve karakter van WikiTree wordt van leden die de genealogie van hun familie hebben gedocumenteerd, verwacht dat ze samen met andere leden aan open profielen werken om ervoor te zorgen dat de verstrekte informatie zo nauwkeurig mogelijk is.

De WikiTree-site legt de nadruk op het bouwen van een gedeelde, wereldwijde stamboom. Leden onderhouden geen individuele stambomen, maar dragen in plaats daarvan bij aan één gezamenlijke stamboom. Het doel van de site is om één profiel te hebben voor elke persoon, levend of dood. Dubbele profielen worden samengevoegd en de informatie wordt geconsolideerd, waarbij verschillende familietakken met elkaar worden verbonden.

Gebruikers kunnen door de computer gegenereerde GEDCOM – bestanden uploaden met digitale genealogische gegevens die zijn verzameld uit persoonlijk onderzoek en herinneringen, evenals uit andere niet-auteursrechtelijk beschermde bronnen die elders op internet beschikbaar zijn. Zodra het GEDCOM-bestand van een gebruiker is geüpload, vergelijkt WikiTree’s “GEDCompare” -tool de gegevens in het bestand en identificeert overeenkomsten met bestaande profielen, zodat gebruikers details over hun voorouders kunnen vinden die al door anderen zijn ingevoerd, en het maken van dubbele profielen.

WikiTree ondersteunt het doen van op DNA gebaseerde genealogie met behulp van DNA en een tool waarmee leden de resultaten van hun Y-chromosoom (Y-DNA) en mitochondriale (mtDNA) tests kunnen uploaden om wetenschappelijk te bevestigen dat vaders (mannelijke) en moederlijke (vrouwelijke) relaties binnen hun stamboom vallen.

Geregistreerde gebruikers worden uitgenodigd om informatie te verstrekken over hun autosomale DNA-tests en om hun WikiTree-profielpagina’s te koppelen aan autosomale DNA-gegevenspakketten die ze hebben geüpload op de GEDmatch- website. GEDmatch publiceert links naar de WikiTree-stambomen van personen die deze functie gebruiken.

zie: wikitree