Politiearchieven uit de oorlogsjaren 1940-1945

0
202

Erfgoed Leiden heeft de website “Dossier071” online gezet. Op deze nieuwe site zijn de politiearchieven uit Wereldoorlog II te vinden.
vooreerst nog de politiemeldingen en later ook de processen-verbaal.
Dan kunt u kennisnemen van indrukwekkende getuigenissen en andere bijzondere gebeurtenissen. U ontdekt wie wat gedaan heeft en waar dit zich heeft afgespeeld. “Aan de hand van uniek fotomateriaal, getuigenverklaringen, politieaantekeningen en persoonlijke verhalen brengen we met Dossier 071 de bijzondere gebeurtenissen tot leven.”

Alle archieven (ongeveer 28 meter) zijn gescand en de meldingen van dag- en nachtrapporten zijn al overgenomen en te zien op de site. Nu moeten alleen nog de processen verbaal letterlijk ingevoerd worden. U kunt daar zelf mee helpen. Helemaal vanuit thuis. Klik daarvoor op de knop Help mee.

Hoewel het de politie-acrhieven van Leiden en Katwijk betreft gaat het ook over personen die niet in Leiden woonden. Van vermiste vrouwen uit Brabant tot marktkooplui die de Amsterdamse burgemeester beledigden. Genoeg reden om de politiedossiers in te duiken.

zie: Dossier 071 – Toegang tot de politiearchieven ’40-’45