Wat biedt de Big Y-700 Test?

0
389

In januari 2019 kondigde Family Tree DNA (FTDNA) de Big Y-700 test aan, een nieuwe upgrade van de Big-Y-500 test naar de Big Y-700 test. Zoals de naam al doet vermoeden, onderzoekt de Big Y-test DNA op het Y-chromosoom, dat alleen mannen hebben. U kunt de Big- Y-DNA gebruiken om genealogische problemen in de vaderlijke lijn op te lossen of mogelijke verwantschap met gelijke achternamen vast te stellen (aangezien achternamen in de meeste culturen vaderlijke lijnen volgen). Bijvoorbeeld, Y-DNA kan u helpen bepalen of twee mannen met dezelfde (of soortgelijke) achternaam dezelfde mannelijke gemeenschappelijke voorouder delen.

De Big Y-700 bevat eigenlijk twee tests: een die kan helpen bij het opsporen van meer verre voorouderlijke verwantschap, of meer nabije relaties. Deze tests komen overeen met twee verschillende soorten DNA-markers, STR’s en SNP’s:Korte tandem herhalingen (STRs) zijn herhaalde secties in DNA die kunnen variëren tussen populaties en generaties. Deze variatie maakt STRs ideaal voor het bepalen relaties- binnen 10 generaties of zo. De “700” deel van de test verwijst naar de 700 STRs die worden getest die respectievelijk 37, 67 en 111 STR-markers onderzoeken.

Single nucleotide polymorfismen (SNP’s) zijn enkelvoudige mutaties in het DNA. Sommige van deze SNP’s  zijn zeer stabiel en muteren nauwelijks (denk tienduizenden jaren!), terwijl andere veel frequenter muteren. Deze gestage ketenstructuur van veel SNP’s stelt wetenschappers en genealogen in staat om meer te weten te komen over menselijke migratie en de relaties vande eigen verre voorouders.

Big Y-test unieke Y-DNA-varianten opsporen. Alleen mannen die een directe vaderlijke lijn met u delen (misschien 10 tot 20 generaties) zullen deze SNP met u delen. Gemiddeld vindt de Big Y-test ongeveer 70.000 SNP’s op het Y-chromosoom dat deel uitmaakt van uw Y-DNA-profiel. Deze gegevens die reiken soms tot de 14de eeuw


De Big Y-700 test is het meest waardevol voor het opsporen van relaties voordat achternamen bestonden. Het “700” deel van de test zou ook kunnen zorgen voor een grotere bewijskracht in die gevallen waarvan bekend is dat ze gerelateerd zijn. Veel verwantschap lijnen hebben slechts een paar verschillen op het niveau van 111 marker STR – geweldig voor het bepalen van verwantschap, maar verschrikkelijk als je wilt achterhalen welke van de vier broers de voorouder was. De Big Y-700 test kan die verschillen onderscheiden