Nieuw op Geneanet DNA-haplogroepen !

0
71

Na het uitbreiden van de DNA-betrouwbaarheidsniveaus, is er nu een nieuwe optie toegevoegd aan Geneanet DNA: het tonen van haplogroepen, indien uw DNA-profiel dat toestaat.

Een haplogroep is een reeks mutaties in een chromosoom. Daardoor is het detecteerbaar in het DNA van een individu en kunnen er verschillen zijn tussen populaties, of zelfs tussen de ene en de andere persoon. De haplogroepen worden geïdentificeerd door een code (bijv.: “T”, “H5a1”, “E1b1a1a1”) waarmee de genealogie van deze genetische mutaties kan worden opgespoord.

Men onderscheidt;
de haplogroep van de patrilineaire (mannelijke) lijn (Y-chromosoom), overgedragen van vader op zoon (vrouwen hebben er geen);
de haplogroep van de matrilineaire (vrouwelijke) lijn (mitochondriaal DNA), overgedragen van moeder op kinderen van beide geslachten.

Met haplogroepen zijn daardoor groepen mensen te definiëren die gemeenschappelijke voorouders delen in de patrilineaire of matrilineaire lijn. Dit is nuttige informatie in genetische genealogie, als aanvulling op autosomaal DNA.Geneanet laat nu uw vaderlijke (alleen voor mannen) en moederlijke haplogroepen zien, indien uw DNA-profiel dat toestaat. Dit werkt voor bestanden van 23andMe (patrilineaire en matrilineaire lijnen), en voor de laatste DNA-profielen van Ancestry en MyHeritage (alleen patrilineaire lijn).Om meer te weten te komen over uw haplogroepen, zie https://nl.geneanet.org/connexion/

Nieuw op geneanet