Wapenregistratie VELDEMA

0
224

Het wapen van de familie Veldema (Amsterdam) is beoordeeld en geregistreerd door het Nederlands College Heraldiek, een activiteit van vertegenwoordigers van de NGV en van De Hollandse Vereniging voor Genealogie “Ons Voorgeslacht”.

Beschrijving:
Schild: gedeeld van blauw en zilver, in elk deel een uitkomende almboom van het een in het ander, over de deellijn vergezeld van het eban-symbool, gedeeld van zilver en zwart.
Schilddekking: aanziende traliehelm, met wrong en helmkleed in blauw, gevoerd van zilver.
Helmteken: het eban-symbool in zwart tussen een vlucht rechts blauw en links zilver.

Dit wapen is in 2018 ontworpen door Henk ’t Jong te Dordrecht in samenwerking met aanvrager ten behoeve van haar ouders en naamdragende nakomelingen. Zij stammen af van Hendrik Lammerts Veldema, geboren te Holwerd (Fr.) op 20 november 1825, boerenarbeider, overleden vóór 1895. Op 17 april 1849 in Suriname aangekomen, eind 1849 uit het kolonisatiegebied vertrokken, vestigde hij zich te Nickerie. Aldaar gehuwd op 10 april 1861 met Petronella Isabella Steffens, geboren 1822, overleden op 2 januari 1895.

Geregistreerd op verzoek van Mr. Romaris Inamariana Eduardina Veldema, geboren te Amsterdam op 25 december 1986, wonende aldaar, dochter van Roland Michel Veldema en Marisca Eveline Bruynder.

Registratie: NRF 2019.293, Amsterdam, 22 maart 2019.

Motivering:
De kleuren zijn door de aanvraagster gekozen en de palmbomen staan voor de Surinaamse districten Nickerie en Coronie waar Hendrik Veldema en zijn nakomelingen zich vestigden. Het West-Afrikaanse eban-symbool herinnert aan de herkomst van diverse vrouwelijke aangetrouwden en staat voor de veilige omheining van de woonplaats die de liefde daar beschermt. De vlucht in het helmteken staat voor de emigratie van de stamvader en de overgang van de oude naar de nieuwe wereld, waar een nieuwe woonplaats werd gebouwd.