Wapenregistratie VAN DER MAREL

0
387

Het wapen van de familie Van der Marel (’s-Gravenzande, Zuid-Holland) is beoordeeld en geregistreerd door het Nederlands College Heraldiek, een activiteit van vertegenwoordigers van de NGV en van De Hollandse Vereniging voor Genealogie “Ons Voorgeslacht”.

Beschrijving:
Schild: in goud drie zwarte grutto’s (‘marels’).
Schilddekking: aanziende traliehelm, met wrong en helmkleed in zwart, gevoerd van goud.
Helmteken: een gouden stuurrad voor een zwarte vlucht.

Dit wapen is gebaseerd op het wapen dat werd gevoerd door Jan Adriaans van der Marel, geboren circa 1590 en overleden 1658 te ’s-Gravenzande, procureur, Heilige Geestmeester (1616), schepen (1618/20) en baljuw (1640). Deze tak ging in de zeventiende eeuw verder te Maasssluis, en kent tot op heden de spellingsvarianten Van der Maarel / Marel. Aanvrager stamt van genoemde af. Het helmteken is door aanvrager nieuw bepaald bij gelegenheid van deze herinvoering.

Geregistreerd op verzoek van Maikel van der Maarel, geboren te Rotterdam op 7 september 1987, wonende te Brielle, zoon van Martinus Hendrik van der Maarel en Maria Cornelia Bouwens.
Registratie: NRF 2019.291, Amsterdam, 22 maart 2019.

Motivering: De oudst getraceerde stamvader van de “’s-Gravenzande/Maassluis”-tak van is Jan Adriaansz van der Maarel. In het wapen dat hij voerde stonden drie grutto’s. De grutto werd vroeger in Holland en nog steeds op Texel marels genoemd. Deze tak begon in ’s-Gravenzande maar verplaatste zich naar Maassluis in de zeventiende eeuw. Het stuurrad is een verwijzing naar de drie stuurmannen in de familie: Jan Leendersz, 1706, Leendert Jansz, 1741 en Maikel, 1987. De zwarte vlucht is een verwijzing naar de beschermende karaktertrek in de familie.