Wapenregistratie VAN BAKEL

0
195

Het wapen van de familie Van Babel(Eindhoven, Noord-Brabant) is beoordeeld en geregistreerd door het Nederlands College Heraldiek, een activiteit van vertegenwoordigers van de NGV en van De Hollandse Vereniging voor Genealogie “Ons Voorgeslacht”.

Beschrijving:
Schild: in goud een gebogen hangend kralensnoer van 14 kralen waaraan in het midden een Latijns kruisje hangt, alles zwart en vergezeld van zeven zwarte bollen (2,2,2,1).
Schilddekking: half gewende traliehelm, met wrong en helmkleed in zwart, gevoerd van goud.
Helmteken: een zilveren Paaslam, dragende een gekruiste gouden stok waaraan een rode wimpel met een zilveren schuinkruisje.
Devies: SPE OPTIMI PESSIMI NEC TIMORE.

Dit wapen is in 2018 in samenwerking met aanvrager ontworpen door Hans Nagtegaal te Delft ten behoeve van de naamdragende nakomelingen van Nicolaas Wilhelmus Albertus Antonius van Bakel, geboren te Eindhoven op 18 november 1913, overleden aldaar op 3 oktober 1976, vader van de aanvrager. Aanvrager stamt af van Johannes Antonius Jansen van Bakel, geboren te Son op 16 juli 1735, overleden te Aalst-Waalre op 30 augustus 1793, zoon van Antonius Jansen van Bakel en Elisabeth Jansen van Genuchte.

Geregistreerd op verzoek van Paulus Jacobus Theodorus Thomas Maria van Bakel, geboren te Eindhoven op 3 februari 1953, wonende te Sliedrecht, zoon van voornoemde Nicolaas van Bakel en Johanna Henrica Maria Wouters.

Registratie: NRF 2019.292, Amsterdam, 22 maart 2019.

Motivering:
Het wapen is ontworpen op basis van een familieteken, waarvan een zegelafdruk bestaat en dat gevoerd werd door genoemde Nicolaas Wilhelmus Albertus Antonius van Bakel. Het wapen heeft een rozenkrans en zeven zoomsgewijs geplaatste bollen met als helmteken een Agnus Dei. Er is voor deze tekens gekozen enerzijds om het Katholieke karakter van de familie Van Bakel te benadrukken en anderzijds omdat deze tekens voorkwamen op een familieteken dat door mijn voorouders gevoerd werd. De wapenspreuk (“Hoop en vrees het ergste”) is de lijfspreuk van mijn vader en leeft op deze wijze voort in de familie.