Tilburgse oorlogsslachtoffers krijgen een gezicht

Astrid de Beer, projectleider Bronnen en gebruikers bij Regionaal Archief Tilburg, leidt een project waarbij een onderzoeksgroep zoveel mogelijk informatie verzamelt over de 753 slachtoffers uit de oorlog. Op deze manier probeert dit team deze mensen een gezicht te geven.

Het onderzoek startte in maart 2021, na een oproep in de media. De lijst van 753 namen van de omgekomenen was bekend, maar veel informatie over de levens van de personen miste nog. De oproep leverde veel nieuwe gegevens, verhalen en foto’s op. Alle gevonden informatie komt uiteindelijk in de Wiki Midden-Brabant, toegankelijk voor iedereen.

Astrid gaat in op de vondsten voor dit project. Sommigen moeten op zoek in online bronnen uit het buitenland om de gegevens completer te maken. Twee onderzoekers uit het team komen ook aan het woord. Ans Holman doet onderzoek naar degenen die vanuit Tilburg tewerkgesteld werden in Duitsland. Hun situatie was vaak erbarmelijk. Ans komt ook in online buitenlandse archieven terecht. Sterre Schellink richt zich voor haar onderzoek op verzetsmensen tijdens de oorlog. Ze stuitte op een interessant verhaal (met verschillende plotwendingen) van Wilhelmus van Wezel.

Dit is een prachtig initiatief en kan een voorbeeld zijn voor veel; heemkundige en genealogisch verenigingen.