Geneanet: met DNA-profiel én uw stamboom gezamenlijke voorouders opsporen

0
167

Heeft u een DNA-profiel laten samenstellen door Ancestry, 23andMe, MyHeritage, FamilyTreeDNA, of Living DNA, en uw DNA-profiel geïmporteerd op Geneanet ? Als uw wortels in Europa liggen en u wilt uw verwanten vinden, plaats dan uw stamboom op Geneanet en koppel uw DNA-profiel er aan !

Genetische genealogie — een stamboom bouwen met behulp van autosomale DNA-overeenkomsten (atDNA) — heeft grote stappen gemaakt in de afgelopen paar jaren.. Geneanet’s chromosoombrowser en andere DNA-opties kunnen u nu helpen een gezamenlijke voorouder te vinden. Kom verder met uw genealogische onderzoek door uw stamboom op Geneanet te plaatsen en deze te koppelen aan uw DNA-profiel !

Geneanet maakt gebruik van geavanceerde algoritmes om stambomen te vergelijken, en indien u en een verwant persoon beiden een DNA-profiel aan de stamboom koppelden, dan kan het mogelijk zijn dat een gezamenlijke voorouder meteen wordt geïdentificeerd — overeenkomende namen en plaatsen worden getoond op het scherm met DNA-overeenkomsten. Als u Premiumgebruiker bent, dan worden overeenkomsten automatisch gevonden, en kunt u de overeenkomst gelijk evalueren ! Vergeet ook niet dat u de instellingen voor DNA-overeenkomsten zo kunt instellen, dat er alleen van overeenkomsten met een hoge of gemiddelde waarschijnlijkheid meldingen worden gegeven (klik op de naam van uw account rechts bovenin het scherm, en kies voor ‘Nieuwsbrieven’, gevolgd door ‘DNA-meldingen’).

Het importeren van een DNA-ZIP-bestand op Geneanet is eenvoudig. Om te beginnen importeert u uw DNA-profiel, mocht u dat nog niet hebben gedaan. Lees over de export van het DNA-profiel meer op de website waarop u het liet samenstellen, of lees de handleiding op onze DNA-hulppagina. Pak het ZIP-bestand niet uit, u kunt het importeren zoals u het exporteerde van de website waarop u het liet samenstellen. Als u al een stamboom op Geneanet heeft, koppel dan uw DNA-profiel aan uzelf (of aan het familielid waarvan u het profiel importeerde) (zie hieronder). Onthoud dat u een DNA-profiel op Geneanet kunt plaatsen en u het kunt koppelen of ontkoppelen wanneer u wilt.

Alle belangrijke genealogische sites en -programma’s hebben de mogelijkheid om uw stamboom te exporteren in GEDCOM-formaat. U kunt uw stamboomgegevens via GEDCOM exporteren en deze importeren op Geneanet. Als u ook foto’s en documenten heeft gekoppeld aan uw stamboom, bedenk dan dat een GEDCOM alleen data bevat en geen mediabestanden. Gebruik ons gratis programma ‘Geneanet Upload’ voor Windows, Mac of Linux, om uw GEDCOM tezamen met uw mediabestanden (afbeeldingen, PDF) te kunnen importeren. Binnen gratis accounts is er 1 Gb beschikbaar voor persoonlijke mediabestanden; voor Premiumaccounts is dat 10 Gb. Vragen ? Bezoek ons forum voor assistentie of open een contactticket (Premiumleden) !

Geneanet Upload voor Windows, Mac en Linux plaatst uw mediabestanden in uw persoonlijke map op Geneanet. Daarna kunt u het DNA-profiel binnen uw stamboom koppelen aan uzelf, of aan een eventueel familielid. Bedenk dat nog levende personen standaard verborgen zijn als gevolg van de privacy, maar dat u altijd andere gebruikers kunt vragen om toegang als gast om hun stamboom in te kunnen zien; en gezamenlijke voorouders van eeuwen geleden zullen zichtbaar worden.

Als een DNA-profiel is gekoppeld aan een persoon in een stamboom, dan is het simpel om te vast te stellen hoe een overeenkomst daarin past.