Sporen van Slavernijverleden in Gelderland

0
210

In 2020 startte het onderzoek naar Gelderse sporen van slavernij, een initiatief van Erfgoed Gelderland, in samenwerking met de Radboud Universiteit en nazaten van slaafgemaakten en marrons. Naast de periodieke publicatie van een ‘Spoor van de maand’ op mijngelderland.nl en het verzamelen van interviews, worden er in het kader van het project trainingen, workshops en genealogie bijeenkomsten georganiseerd. Meer informatie over het project Sporen van Slavernijverleden in Gelderland vindt u via deze link.

Binnen het project Sporen van Slavernijverleden in Gelderland is er de afgelopen tweeëneenhalf jaar uitvoerig onderzoek verricht in Gelderse archieven en collecties naar sporen van het Gelderse slavernijverleden. Dit onderzoek resulteerde in een nieuwe digitale publicatie.

Diverse auteurs, historici, vrijwilligers, archieven en erfgoedinstellingen hebben bijgedragen aan het project Sporen van Slavernijverleden in Gelderland. Door onderzoek in (privé-)archieven en Gelderse collecties, en aan de hand van persoonlijke verhalen kwamen steeds meer sporen van het slavernijverleden aan het licht. Deze kleine ‘snippers van informatie’ vertellen ons onder andere over slaafgemaakten en slaveneigenaren en over het leven in buitenhuizen en op plantages. Deze verhalen kon u al terugvinden op de website mappingslavery.nl en in de special op mijnGelderland.nl. Nu zijn deze sporen ook samengebracht in een online publicatie, een digitaal en interactief document.

In de publicatie zijn de Gelderse sporen geordend per regio: Achterhoek, Arnhem, Nijmegen, Veluwe en Rivierenland. De sporen van slavernijverleden in Gelderland maken deel uit van een gedeelde culturele erfenis. Met deze bundeling maken we het slavernijverleden in Gelderland zichtbaar. Het is zeker geen complete verzameling; er zijn veel aanknopingspunten om nieuwe sporen te onderzoeken en te beschrijven.

U kunt de online publicatie hier online lezen of downloaden.

Liever erdoorheen bladeren? Bekijk dan hier de publicatie op Issuu.