Beste DNA-tests voor voorouders

0
2551

topkits voor het verkennen van uw familiegeschiedenis

DNA-kits voor voorouders zijn nog nooit zo populair geweest. Maar er is zo’n breed scala aan diensten – en bijbehorende prijzen – die er zijn, hoe weet u welke voor u geschikt is?

Het eigenlijke proces van het bestellen en gebruiken van een van deze kits is vrij eenvoudig – u vult een formulier in, plaatst uw bestelling, ontvangt een doos met instructies om te spugen of uit te vegen en stuurt uw monster terug naar het bedrijf in kwestie (en wacht vervolgens vol spanning op uw resultaten).

Maar hoewel je geen wetenschappelijke graad nodig hebt om thuis een DNA-test te doen en de bevindingen ervan te interpreteren, zijn er een paar belangrijke dingen die u moet weten voordat u beslist welke het beste is voor uw behoeften. U kunt meer te weten komen over de drie belangrijkste soorten tests – mtDNA, Y-DNA en autosomaal – en hoe ze verschillen, in de veel gestelde vragen onderaan dit stuk, samen met informatie over nauwkeurigheid en privacy.

Hoe we hebben getest
We hebben maandenlang gespuugd en gesmeerd door de populairste kits om u te helpen de juiste optie te selecteren, of u nu overweegt te investeren in een test voor uzelf of als een geschenk voor een vriend of familielid. We hebben gekeken naar hoe de resultaten werden gepresenteerd, hoe gemakkelijk ze te verteren waren en andere extra functies of add-ons die de test onderscheidden van de rest van het veld.

De beste DNA-testen voor 2022 zijn:

 • Beste overall – 23AndMe: £ 79 23andme.com
 • Beste voor het bouwen van uw stamboom – Ancestry.co.uk: £ 79, Ancestry.co.uk
 • Beste op een budget – MyHeritage: £ 59, Myheritage.com
 • Het beste voor het traceren van Britse of Ierse voorouders – Find My Past: £ 79 (plus £ 9,95 verzending naar het VK), Livingdata.com

23andMe

Beste: Algemeen
Beoordeling: 8.5/10

 • Voorbeeld methode: Speeksel buis
 • Type test: Autosomaal, mtDNA en Y-DNA alleen voor mannen

23andMe is de best uitziende DNA-kit in het stel – zowel de doos waarin het aankomt als het ingesloten papierwerk voelt erg eigentijds en gelikt aan, en het zou een uitstekend cadeau is. Op het testfront zijn de resultaten indrukwekkend diepgaande en even schoon en plezierig om door te lezen – we kregen bijvoorbeeld te horen dat we meer Neanderthaler-DNA hebben dan 64 procent van andere klanten, wat blijkbaar betekent dat we minder snel hoogtevrees hebben, maar ook een slechter gevoel voor richting hebben, bijvoorbeeld – en je hele rapport is op dezelfde manier bezaaid met plezierige en fascinerende inzichten.

Maar waar 23andMe echt uitblinkt, is op het gebied van gezondheidsanalyse. Van de kits die we hebben geproefd, zou het eerlijk zijn om te zeggen dat het ongeëvenaard is in deze arena en een echt indrukwekkende hoeveelheid detail biedt. Het begeleidt u ook door verantwoordelijke tutorials en vraagt uw toestemming voordat u risico’s voor eventuele aandoeningen deelt, zodat u gevoelige informatie kunt voorkomen die u uiteindelijk verontrustend zou kunnen vinden, wat we echt op prijs stelden.

Met inzichten in alles, van uw aanleg voor diabetes tot Parkinson of Alzheimer toe. Ook wellness-gerelateerde resultaten over hoeveel u waarschijnlijk zult wegen of hoe goed u slaapt, is het resultaat verbluffend uitgebreid. Het kan zelfs laten zien hoe je genetica voorspelt of je waarschijnlijk sproeten hebt, of dat je oorlellen zijn bevestigd. Omgekeerd, als u de gezondheidsgegevens niet wilt, kunt u kiezen voor het meer betaalbare pakket voor voorouders + eigenschappen, dat momenteel wordt aangeboden voor £ 59.
Prijs nu £ 79   23andme.com

Ancestry

Beste: Voor het opbouwen van uw stamboom
Beoordeling: 9/10

 • Voorbeeld methode: Speeksel buis
 • Type test: Autosomaal

Ancestry is misschien wel de meest bekende DNA-testservice in het VK en biedt één autosomale test, geprijsd op £ 79 – een vrij gemiddelde vergoeding op de markt. Men beweert de grootste consumentenbasis te hebben, met meer dan 20 miljoen deelnemers, waardoor het potentieel heeft voor zeer rijke gegevens. Men verbond ons DNA met vijf wereldregio’s, die worden gepresenteerd op een kaart waarop je kunt klikken om meer te weten te komen over verschillende populaties waaraan je bent gekoppeld. Je krijgt ook links naar genetische gemeenschappen en DNA-matches, en Ancestry laat je zelfs zien waar ze wonen als ze hun locatie hebben gedeeld.

Het wordt niet onnodig complex en verzandt niet in jargon – we vonden de informatie-uitsplitsing duidelijk gepresenteerd en gemakkelijk te verteren – en naar onze mening is Ancestry de beste bestemming als je graag je stamboom wilt opbouwen en je DNA-geschiedenis wilt analyseren. Het is echter vermeldenswaard dat de gratis versie van deze service vrij beperkt is en dat u extra maandelijkse abonnementskosten moet betalen (die ergens tussen £ 10,99 en £ 19,99 kosten, afhankelijk van het pakket dat u kiest) om de records die het vindt te koppelen en uw boom echt interessante takken te laten groeien. Prijs nu £ 79 Ancestry.co.uk

MyHeritage

Beste: Met een beperkt budget
Beoordeling: 7.5/10

 • Voorbeeld methode: Speeksel buis
 • Type test: Autosomaal

Hoewel dit de goedkoopste DNA-test is die we hebben geprobeerd, is het vermeldenswaard dat de verzendkosten niet zijn inbegrepen. Net als bij Ancestry biedt MyHeritage geen gezondheidsanalyse, maar richt het de resultaten ervan alleen op uw afkomst – maar de manier waarop het uw resultaten presenteert, is een van de meest unieke. Open uw e-mail en u wordt begroet door een draaiende 3D-wereldbol met gemarkeerde regio’s met uw familiegeschiedenis. Het is ingesteld op levendige achtergrondmuziek en voelt echt als een grote, opwindende onthulling.

Zodra je de show hebt opgenomen, kun je de informatie over elk gebied verkennen en er zijn enkele nuttige details over hoe je voorouders zouden hebben geleefd en gemigreerd, evenals de kans om je DNA-matches te bekijken, hoewel het minder matches gaf dan andere sites. U kunt ook een stamboom bouwen met MyHeritage, ondersteund door volkstellings- en kiezerslijsten en verschillende andere openbare registers. Als u op zoek bent naar een basis DNA-pakket waarop u in uw eigen tijd kunt voortbouwen, is dit er een om te overwegen.
Prijs nu £ 59 Myheritage.com

 Find my past

Beste: Voor het traceren van Britse of Ierse afkomst
Beoordeling: 8/10

 • Voorbeeld methode: Swab
 • Type test: Autosomaal, met opties om te upgraden naar mtDNA en YDNA voor £ 29

Hoewel alle tests die we probeerden vrij duidelijke en eenvoudige instructies hadden, had Find My Past ook een video om te volgen, wat een leuke extra touch was. Het was ook de enige service die een wattenstaafje gebruikte, hoewel we het aan u overlaten om te beslissen of dat een min of meer aangename aanpak is.

Find My Past was aanvankelijk alleen een afkomstsite, voordat het in 2018 samenwerkte met Living DNA-tests, en je kunt je resultaten nog steeds gebruiken om een stamboom te bouwen met behulp van de andere kant van het aanbod. Op de interactieve kaart kon Find My Past ons de meest gedetailleerde uitsplitsing geven als het ging om ons Grote Britse en Ierse erfgoed, waarbij onder andere East Anglia, de grens tussen Zuid-Wales en Cornwall werden aangewezen, en de gerelateerde achtergrondparagrafen over elk gebied waren lang en goed onderzocht.

Het stelt je ook in staat om DNA-resultaten van andere sites in te voeren, waaronder enkele van de hierboven genoemde, waardoor het een geweldige uitbreiding is voor degenen die echt in hun verleden graven en een tweede test willen doen om hun horizon nog verder te verbreden.
Prijs nu £ 79 Fmp.livingdata.com www.findmypast.co.uk

Veel gestelde vragen

De verschillende soorten DNA-testen
Er zijn drie hoofdtypen DNA-tests:

 • mtDNA, of mitochondriaal DNA-onderzoek, geeft informatie over uw moederlijke afkomst lijn. Zowel mannelijke als vrouwelijke kinderen erven mitochondriaal DNA, maar alleen vrouwen kunnen het doorgeven aan hun eigen kinderen. Omdat iedereen echter mitochondriën heeft, kunnen mensen van alle geslachten mtDNA-tests doen.
 • Y-DNA-testen geven informatie over uw vaderlijke afkomst. Omdat het het Y-chromosoom test, dat vrouwen niet hebben, is het alleen beschikbaar voor mannen, hoewel vrouwen nog steeds nuttige details kunnen afleiden uit de Y-DNA-tests van hun vaders, ooms of broers, bijvoorbeeld.
 • Autosomaal chromosomen bevatten dna-segmenten die je deelt met iedereen met wie je verwant bent, dus mensen van alle geslachten kunnen deze tests doen, en het zijn de meest voorkomende soorten tests die beschikbaar zijn op de markt voor dna-kits voor thuis.

Hoe nauwkeurig zijn dna-tests thuis?
Hoewel ze veel fascinerende gegevens en betrouwbare inzichten kunnen bieden, is het belangrijk om de DNA-Thuis-testresultaten niet te zien als een volledig nauwkeurige weergave van uw verleden. De datasets die in deze beoordelingen worden gebruikt (waarbij uw resultaten worden vergeleken met referentiepopulaties van duizenden andere mensen om uw informatie te bepalen) groeien en evolueren nog steeds – u kunt zelfs een update van uw resultaten krijgen maanden nadat u de oorspronkelijke test hebt gedaan, omdat steeds meer mensen blijven deelnemen.

Omdat ze gebaseerd zijn op schattingen, raden we aan om DNA-tests thuis te behandelen als een leuk onderzoek om uw familiegeschiedenis een beetje beter te leren kennen, in plaats van een to-the-letter weergave van alles wat er ooit in uw genenpool is gebeurd voordat u aankwam.

DNA-tests en privacy
Elke DNA-test die u bestelt, vraagt u akkoord te gaan met een aantal algemene voorwaarden over hoe uw monster en de daaropvolgende informatie zullen worden gebruikt, Velen geven u de keuze om u aan of af te melden voor het delen van bepaalde gegevens. Lees dit zorgvuldig door om er zeker van te zijn dat u zich op uw gemak voelt met de manier waarop uw monster wordt bewaard en vergeleken. We hebben onze monsters naar alle bedrijven in dit overzicht op gestuurd en voelden ons niet bezorgd, maar uw persoonlijke inzichten kunnen verschillen.

Overweeg wat je zou kunnen ontdekken
DNA-tests voor voorouders – vooral die welke gezondheidsscreenings aanbieden als onderdeel van hun pakket – kunnen informatie detecteren die verontrustend kan zijn, of waarvan u zou willen dat u er toch niet achter was gekomen. Natuurlijk betekent een resultaat dat wijst op een verhoogd risico op bepaalde ziekten niet automatisch dat je het krijgt, maar je kunt merken dat het in je hoofd speelt.

Evenzo kun je geheimen in het verleden van je familie ontdekken waarvan ze liever niet hadden dat je het niet wist. We zeggen dit niet om u te ontmoedigen een test te doen, maar eerder om ervoor te zorgen dat u volledig begrijpt wat er bij komt kijken en hoe dit u kan beïnvloeden.

Het eindoordeel: DNA-tests
Als je op zoek bent naar een DNA-test met een volledige gezondheidsanalyse, kunnen we 23andMe sterk aanbevelen – het is heel gemakkelijk te gebruiken en te begrijpen, en we hielden van de steeds eigenzinnigere feiten die het ons presenteerde terwijl we verkenden. Of, als u hoopt dat uw DNA-test u zal verbinden met uw verleden op een manier die u in staat stelt een uitgebreide stamboom op te bouwen, raden we u aan om u tot Ancestry te wenden.

Uittreksel uit the Independant