Probeert men DNA te stelen?

0
298

In de VS dringt men aan op uitbreiding van strafrechtelijke sancties.
Het kan een nieuwsgierige buurman zijn die uw afkomst in twijfel trekt. Misschien is het een minnaar die nieuwsgierig is of jij een gen draagt voor mannelijke kaalheid. Of een rijke grootouder die controleert of je genetisch wel verwant bent.

Het enige dat nodig is om erachter te komen, is een DNA-monster, of iemands erfelijk materiaal, en wat goedkope tests. Experts waarschuwen dat diefstal van DNA van een haarlok of een object dat u hebt aangeraakt steeds waarschijnlijker wordt en dat men slachtoffer kan worden zonder dit ooit te weten.

Er bestaat terecht zorg over dit nieuwe risico van technologisch gluren en inbreuk maken op de persoonlijke levenssfeer, Men overweegt het onwettige gebruik van DNA tot een ernstiger misdrijf te maken. Een wetsvoorstel beoogt het ongeautoriseerde gebruik van DNA te ontmoedigen door het te veranderen in een misdrijf waarop vijf jaar celstraf staat.

Sommige legitieme doeleinden en uitzonderingen moeten door kunnen gaan: politierechercheurs kunnen tijdens onderzoeken DNA verzamelen en familierechtbanken kunnen DNA-tests bevelen om vaderschap vast te stellen. Onduidelijk is momenteel hoe wijdverbreid DNA-misbruik is geweest en of er al mensen zijn vervolgd volgens de bestaande wet. Toch zeggen de autoriteiten dat het potentieel groot is, dankzij een toename van algemeen beschikbare genetische testkits die op de markt zijn gekomen.

In de afgelopen decennia waren de meeste privacy-problemen rond DNA er op gericht om te voorkomen dat verzekeringsmaatschappijen een ziektekostenverzekering weigeren of premies voor mensen verhogen op basis van hun genetische informatie. Federale wetgeving verbiedt zorgverzekeraars en werkgevers dit te doen.

Vorig jaar breidde men de openbare bescherming uit om ook te voorkomen dat levensverzekeraars en langdurige zorgverzekeraars dekking opzeggen, beperken of weigeren op basis van DNA-resultaten. De enige uitzondering is als een persoon een specifieke medische diagnose heeft die verband houdt met genetische informatie.

https://news.yahoo.com/someone-trying-steal-dna-florida-120100104.html