Pas op met cd- en dvd-schijven

0
731

Cd-rom-schijven en de nieuwere plastic dvd-rom-schijven zijn al jaren de standaard voor gegevensopslag. Dat is echter snel aan het veranderen. De schijven kunnen lang meegaan, maar het lijkt erop dat CD- en DVD-schijflezers op het punt staan te verdwijnen. Een goed voorbereide genealoog kan de verandering gemakkelijk aan. Iedereen die de verandering in technologie negeert, blijft echter achter met een stapel haast onbruikbare plastic schijven

Dit zal een herhaling zijn van de ervaring met diskettestations van vroeger. Dertig jaar of langer geleden waren deze diskettes de belangrijkste methode om gegevens op te slaan. Die waren destijds “high tech”. Elke thuiscomputer in die tijd werd gemaakt, had minstens één diskettestation en veel computers hadden er zelfs twee. Zelfs de originele IBM-pc bevatte één diskettestation als enige opslagmethode. Een tweede diskettestation was een optie van $ 400, en de toevoeging van een harde schijf kostte minstens $ 500, vaak meer (en die harde schijven  van vroeger hadden een kleine opslagcapaciteit in vergelijking met harde schijven van tegenwoordig).

De tijd gaat snel verder. De opslagcapaciteit van de oorspronkelijke schijven zag er al snel klein uit toen nieuwere hardwareapparaten verschenen met een grotere opslagcapaciteit. De oude 5-en-een-kwart-inch diskettes werden vervangen door 3-en-een-halve-inch-apparaten met een hogere capaciteit, die vervolgens werden vervangen door cd-rom-drives. Kortom, de cd-rom-schijven met 600 megabyte opslagruimte zorgden ervoor dat de diskettes er nietig uitzagen. Tijdens het begin van de eenentwintigste eeuw stopten de meeste computerfabrikanten met het opnemen van diskettestations in hun nieuwe computers.

Genealogen waren heel blij om hun back-ups te maken en bestanden te kopiëren naar cd-rom-schijven met een hogere capaciteit. Het duurde niet lang voordat dvd-rom-schijven populair werden met ongeveer zeven keer de opslagcapaciteit van een cd-rom-schijf (en ongeveer 3000 keer de capaciteit van een diskette). In feite was het gebruik van cd- en dvd-schijven veel kosteneffectiever dan het gebruik van diskettes.

Tegenwoordig is het bijna nog mogelijk om een nieuwe computer met een ingebouwd diskettestation te kopen. Misschien is er een fabrikant die ze nog steeds als optie aanbiedt, maar ik heb al jaren geen nieuwe computer gezien met een diskettestation zonder extra kosten. Veel bezwaren geeft dat niet. Les: schrijf de inhoud van uw harde schijven die U wil bewaren op een moderne terabyte harde schijf en eventueel in de cloud.