Geneanet bericht: 1 miljoen napoleontische soldaten nu geïndexeerd

0
755

Tweehonderd jaar na de dood van de keizer op Sint-Helena zijn door vrijwilligers meer dan 1 miljoen soldaten van Napoleon geïndexeerd!

Elk record van een soldaat bevat ded volgende informatie: militair rolnummer, achternaam, voornamen, namen van ouders, geboortedatum en -plaats, inclusief het Franse departement, de data van de militaire eenheid en een link naar de originele afbeelding gescand en gehost door het Franse Ministère des Armées. Elk record heeft ook de gebruikersnaam van de vrijwillige transcribent en het index-ID-rangnummer in de Geneanet-database. Deze informatie – namen, namen van ouders, geboorteplaatsen en data – is een goudmijn voor genealogen. Er is verdere informatie beschikbaar in de registerafbeelding, zoals de inschrijvings- en kwijtingsdatums en de lijst met campagnes die kunnen worden gekoppeld aan historische bronnen over de betreffende eenheid.

Van 1802 tot 1815 ontving Napoleon ongeveer 2 miljoen soldaten voor zijn Grand Armée die Kriskras door Europa trok en deelnam aan een aantal legendarische veldslagen: Austerlitz (1805), Jena-Auerstedt (1806), Friedland (1807), Somosierra (1808), Wagram (1809), Borodino (1812) en natuurlijk Waterloo (1815), om er maar een paar te noemen. Deze strijders, vrijwilligers en dienstplichtigen, waren veelal Fransen. Maar maar liefst 200.000 van hen kwamen uit andere Europese landen: België, Italië, het huidige Duitsland, Nederland, Polen en elders. Na de Revolutie werd het “registre matricule” of militaire rolregister door elke legereenheid bijgehouden met een kopie voor de minister van Oorlog. Elke soldaat kreeg een nummer toegewezen (alleen uniek voor die militaire eenheid, dus verschillend van de unieke dienstnummers van vandaag) en het register is een schat aan informatie: geboortedatum en -plaats, namen van ouders, fysieke beschrijving, datum ingeschreven, lijst met campagnes, verwondingen, decoraties en datum en oorzaak van vertrek – en letsel of overlijden. De registers werden daarna nog jaren gebruikt voor pensioenen of als bewijs van militaire dienst.

Het Franse Ministère des Armées scande deze afbeeldingen uit 1.191 registers – die ongeveer 38% van alle soldaten van Napoleon vertegenwoordigen – en publiceerde ze eind 2013 online. [De inventaris, in het Frans, van de originele documenten is hier te vinden.] Het vinden van het record van een soldaat in de beelden was echter bijna onmogelijk als je de eenheid en het tijdsbestek niet al kende. Franse indexeerders zijn in staat om veel obsolete plaatsnamen correct te identificeren. Het Ministère des Armées publiceerde in 2019 een tweede reeks registers; uiteindelijk zullen alle overgebleven registers online zijn.

https://en.geneanet.org/fonds/search-event/76/napoleon-s-soldiers.