Oude foto’s en auteursrecht

0
347

In 2016 daagde een uitgever Erfgoed Leiden en Omstreken voor het gerecht omdat het oude stadsgezichten had gedigitaliseerd en online gezet. Hij beweerde dat hij het auteursrecht had gekocht van de foto’s die de fotograaf gemaakt had. De foto’s waren zonder vermelding van fotograaf als briefkaart gepubliceerd in de jaren 40 van de vorige eeuw. De kantonrechter bepaalde in 2018 dat er inderdaad auteursrechten op rustte en dat een vergoeding van 75 euro per foto betaald moest worden.

In mei van dit jaar heeft het Haagse Gerechtshof in hoger beroep tegen Erfgoed Leiden en Omstreken uitgesproken dat op zgn. verweesde foto’s – foto’s die anoniem gepubliceerd zijn – na 70 jaar geen auteursrecht meer rust. Tevens werd bepaald dat de gevraagde vergoeding van 75 euro per foto van de andere oude foto’s te veel was. De rechtbank heeft dit bedrag teruggebracht tot 4 euro per foto.

De rechtszaak van 2018 leidde er toe dat vele archieven vrij snel allerlei afbeeldingen van hun site haalden. De uitspraak in hoger beroep geeft archieven en andere instellingen het recht om verweesde foto’s te publiceren zonder angst te moeten hebben voor een claim op het auteursrecht. Inmiddels is ook een wetswijziging inzake auteursrecht bij de kamer ingediend. “Met deze wetswijziging wordt de positie van erfgoedinstellingen bij het digitaliseren en openbaar maken van cultureel erfgoed versterkt.”

https://informatieprofessional.nl/2020/05/online-plaatsen-oude-fotos-gerechtshof-den-haag-vernietigt-uitspraak/
https://informatieprofessional.nl/resources/uploads/2020/06/IP2020_05_lorescompleet-1.pdf