Online Computer Library Center en Google werken samen

0
204

Online Computer Library Center (OCLC) is een non-profitorganisatie die als doel heeft het verspreiden van informatie. Het werd opgericht op 5 juli 1967 als het Ohio College Library Center. In 2007 nam OCLC  PICA, een belangrijke organisatie voor de bibliotheekautomatisering in Nederland, over. In Nederland heeft het OCLC vestigingen in Leiden en Paterswolde.

Het OCLC doet al ruim 30 jaar onderzoek voor de bibliotheekgemeenschap. In overeenstemming met haar missie maakt OCLC de uitkomsten hiervan bekend in diverse publicaties. Deze publicaties, zoals krantenartikelen, rapportages, nieuwsbrieven, en presentaties zijn beschikbaar via de website van de organisatie. OCLC heeft een databank, genaamd WorldCat, waarin de catalogi van een groot aantal bibliotheken worden geïntegreerd, zodat mensen deze gelijktijdig kunnen doorzoeken via de gelijknamige website of een interface op hun lokale bibliotheek. Individuele bibliotheken kunnen titelbeschrijvingen toevoegen, opzoeken en uitwisselen met hun lokale systeem via de applicatie Connexion, Daarnaast is het Gemeenschappelijk Geautomatiseerd Catalogiseersysteem van het vroegere PICA aan WorldCat gekoppeld. De OCLC is thans de grootste bibliografische database ter wereld en omvat gegevens van 72.000 bibliotheken.

OCLC heeft bericht dat OCLC en Google samengaan om rechtstreeks te linken naar boeken die zijn ontdekt via Google Zoeken om boekrecords in de catalogi van honderden Amerikaanse bibliotheken af ​​te drukken. Deze functie maakt deel uit van de voortdurende inspanningen van Google om mensen via Google Zoeken in contact te brengen met hun lokale bibliotheken. De eerste fase van dit nieuwe programma verbindt mensen die Google Zoeken gebruiken met de catalogi van honderden Amerikaanse bibliotheken waarvan de boeken zijn gecatalogiseerd in WorldCat. Het programma zal naar verwachting in de toekomst uitbreiden naar meer bibliotheken en verbinding maken met meer bibliotheekbronnen.

Meer dan 500 miljoen records die 3 miljard items in bibliotheken vertegenwoordigen, zijn sinds de oprichting in 1971 toegevoegd aan de WorldCat-database. Bibliotheken dragen samen bij, verbeteren en delen bibliografische gegevens via WorldCat, waardoor mensen in contact komen met culturele en wetenschappelijke bronnen in bibliotheken over de hele wereld.

OCLC werkt al meer dan 13 jaar samen met Google om de toegang tot informatie in bibliotheken op internet te vergroten. Momenteel hebben mensen die Google Zoeken gebruiken toegang tot resultaten van WorldCat.org, de website waar iedereen de collectieve collecties van bibliotheken kan doorzoeken en kan vinden wat ze nodig hebben in een bibliotheek bij hen in de buurt. Dit nieuwe initiatief koppelt de zoekresultaten van Google rechtstreeks aan records van gedrukte boeken in bibliotheken van academische, openbare en culturele erfgoedinstellingen in de buurt van de gebruiker. Het is een belangrijke stap voorwaarts en brengt bibliotheekcollecties dichter bij de mensen door middel van een simpele zoekopdracht.”

Zie: https://www.oclc.org/en/web-visibility.html