SideView-functie van Ancestry laat zien van welke ouder de genetische informatie is.

0
323

Ancestry heeft methode om te zeggen welke genetica van welke ouder afkomstig is. Het gebruikt zijn enorme database om genetische informatie daartoe te ontleden. Dit lukt het vaakst  bij voorouders van Europe afkomst.

Het onderscheid welke delen van iemands genoom van welke ouder afkomstig is, was een uitdaging voor onderzoekers: dat is echt iets dat geen ander bedrijf kan doen zonder ook een van de ouders te analyseren. Deze functie (SideView) is automatisch beschikbaar voor alle gebruikers.

Genetische informatie is verpakt in chromosomenparen en elke ouder draagt ​​één kopie van de meeste chromosomen bij. DNA-analyse leest echter de volgorde van genetische informatie zonder uit te zoeken van welke helft deze verschillende secties afkomstig zijn. Meestal kun je dat het beste uitzoeken door secties te vergelijken met het DNA van een of beide ouders. Maar Ancestry ontwikkelde een techniek die gebruikmaakt van de grote DNA-database van het bedrijf – die de genetische informatie van 20 miljoen mensen bevat – om overlappingen te vinden tussen elke gebruiker en neven of verre verwanten, ook in het systeem. Het gebruikt die overlappingen om elke sectie van het DNA te sorteren van welke ouder het is geërfd.

Ancestry was geïnteresseerd in het ontwikkelen van een manier om genetische informatie per ouder te onderscheiden, maar het moest wachten tot de DNA-database groot genoeg was om de tool nauwkeurig te kunnen maken. Nu, met een database van de omvang die het bedrijf nu heeft kan Ancestry met 95 procent nauwkeurigheid dit bij 90 procent van de klanten voorspellen.

De database bestaat echter grotendeels uit mensen met een Europese afkomst – de functie is minder nauwkeurig voor gebruikers met andere voorouders uit andere delen van de wereld, volgens een wetenschappelijk artikel van Ancestry waarin de techniek wordt beschreven. Het artikel is nog niet peer-reviewed of gepubliceerd in een wetenschappelijk tijdschrift

In eerste instantie laat de SideView-functie klanten zien uit welke kant van de familie verschillende delen van hun etniciteit afkomstig zijn. “Uit welke kant van de familie kwam jouw Duits? Komt jouw Frans vandaan? Et cetera’, zegt Starr. Uiteindelijk zullen mensen kunnen zien uit welke kant van de familie familieleden die via Ancestry zijn geïdentificeerd, afkomstig zijn. Dat maakt het voor mensen gemakkelijker om familiegeschiedenis bij te houden en stambomen op te bouwen, zegt hij.

De SideView strategie die Ancestry gebruikt om genetische informatie per ouder te analyseren, kan daarmee bij erfelijk onderzoek op ziekten belangrijk zijn. Men kan nu zeggen of men al of niet een ziek genoom van een bepaalde ouder heeft geërfd.