Heraldisch Tijdschrift maart/april 2020

0
457

Norbert Biezen geeft in zijn artikel een prettige benadering van het begrip Wapenusurpatie. Een eeuw geleden werd er nog door een enkele wetenschapper gedacht aan het strafbaar stellen daarvan. Tijden veranderen. Zijn artikel is bovendien een fraai voorbeeld van de verwevenheid van genealogie en heraldiek.

Van de maar liefst 29 bij het Nederlands College Heraldiek nieuw geregistreerde wapens uit 2019, publiceert het HT de eerste acht. Daaronder is een vrouwenwapen met als bijzonderheid dat dit bedoeld is als matrilineair vererfbaar.

Het tweede artikel is van de hand van de hoofdredacteur Hans de Boo en het behandelt de wordingsgeschiedenis van het huidige wapen van de Haarlemmermeer, zijn eigen geboortegrond. Wij lezen hoe in vroeger jaren burgemeesters zelf hun artistieke talent inzetten bij een wapenontwerp, maar bij de zuinige overheid geen applaus kregen voor de gevraagde schildhouders, wapenspreuken of schilddekkingen. Een plattelandsgemeente moest niet zoveel praatjes hebben was de boodschap.

Op de achterpagina het wapen van de stad Groningen getekend door Paul Boesch, in een opmerkelijke stijl.