Groot deel beeldcollectie straks beschikbaar op Wikimedia

0
52

De afbeeldingen met een open licentie uit onze beekcollectie staan binnenkort op Wikimedia Commons. Dat betekent dat iedereen deze afbeeldingen straks via Wikipedia kan vinden én hergebruiken. Door onze beelden te delen op Wikimedia, hopen we dat nóg meer mensen de beeldcollectie kunnen gebruiken bij hun onderzoek en het online documenteren van erfgoed. 

Wat is Wikimedia Commons?
Wikimedia Commons is een opslagplaats voor mediabestanden met een vrije licentie, en is voor iedereen beschikbaar. In tegenstelling tot traditionele mediabronnen is Wikimedia Commons gratis. Het is iedereen toegestaan ​​om bestanden hier vrij te kopiëren, te gebruiken en aan te passen, zolang ze de door de auteur gespecificeerde voorwaarden volgen.

Meer dan 150.000 afbeeldingen gekoppeld
De afgelopen maanden hebben we met hulp van tientallen Wikimedianen meer dan 150.000 foto’s, illustraties en kaarten met een open licentie voorbereid voor de upload. “Om te zorgen dat deze straks goed vindbaar zijn, hebben we met een hoop vrijwilligers de trefwoorden uit ons archief gekoppeld aan de categorieën op Wikimedia Commons,” vertelt Rick Companje, initiatiefnemer en medewerker van Het Utrechts Archief.

Deze week gaat het grote uploaden beginnen. Rick: “we starten met de deelcollectie Spoorwegen omdat we weten dat deze collectie erg in trek is.” Het uploaden zelf gaat meerdere weken in beslag nemen. 

Wikimedia Commons is een meertalige website die gebruikt wordt als centrale database van Wikimediaprojecten voor afbeeldingen, geluid, video en andere bestanden. Het project is sinds 7 september 2004 actief en huisvest inmiddels meer dan 57 miljoen (gegevens december 2019) bestanden. Bovendien werd het hiermee eenvoudiger om het overzicht te houden over de auteursrechten van de bestanden. Ook werd sneller voor alle gebruikers duidelijk welke afbeeldingen in de verschillende Wikimedia-archieven beschikbaar zijn zodat uitwisseling makkelijker werd.

Benieuwd naar de tussenstand? Bekijk de online collectie van Het Utrechts Archief op Wikimedia Commons.

https://commons.wikimedia.org/wiki/Main_Page