Gemeentearchief Heerlen ondergebracht bij RHCL

0
63

De verbouwing van het rijksmonument Christus Koningkerk in de Heerlense wijk Vrieheide tot nieuw gemeentelijk archief.

De gemeente Heerlen en het Regionaal Historisch Centrum (RHCL) hebben een definitieve huurovereenkomst ondertekend. Het RHCL gaat het archief beheren.

Dat houdt in dat er een oplossing binnen de huidige exploitatie is gezocht waarbij de gemeente haar tijdelijk archief dat niet permanent wordt bewaard, ook in de gerestaureerde Christus Koningkerk gaat onderbrengen. Nu wordt dat bij een particuliere onderneming opgeslagen. Het is de bedoeling is dat de verbouwing halverwege 2022 klaar is.

Het RHCL betaalt de gemeente jaarlijks 360.000 euro huur. De Christus Koningkerk werd in 1964 gebouwd. Het is de enige kerk in Nederland die is opgetrokken uit geprefabriceerd beton naar een ontwerp van architect Jozef Fanchamps. Ze valt onder de stroming van het modernisme. In 2010 werd de kerk onttrokken aan de eredienst. In juli 2018 kreeg zij de status van Rijksmonument.

In 2010 werd de kerk onttrokken aan de eredienst. In juli 2018 kreeg zij de status van Rijksmonument. De leegstaande kerk was een doorn in het oog van de buurt. De gemeente ziet de restauratie als onderdeel van de aanpak van de problemen en de verpaupering van de wijk.