55ste NATIONAAL CONGRES FAMILIEKUNDE VLAANDEREN

0
185

19 MAART 2022 IN LIER

Na drie jaar is het eindelijk weer zo ver: we kunnen een nationaal congres inrichten waarop we elkaar opnieuw in alle vrijheid kunnen ontmoeten. Omdat het de beurt is aan de provincie Antwerpen om de organisatie op zich te nemen, koos het bestuur voor samenwerking met onze regionale afdeling Mechelen en de stad Lier als congreslocatie.

Het congres is ingepland op zaterdag 19 maart 2022 in de mooie provinciestad Lier met als leidraad De Groten van Lier. Wie kent niet schrijver Felix Timmermans, klokkenmaker Louis Zimmer en schilder baron Isidoor Opsomer, om er maar enkelen te noemen? Bovendien speelde Lier een niet onbelangrijke rol in onze Bourgondische en Habsburgse geschiedenis.

We kozen voor echte historische locaties: de zaal Vredeberg, een voormalige kloosterkerk, voor de voordrachten. In het vlakbij gelegen hotel-restaurant Hof van Aragon vinden het onthaal en de standen een plaats. Hier brachten Filips de Schone en Joanna van Castilië, de ouders van keizer Karel V, hun huwelijksnacht door. Voordien waren ze in de monumentale Sint-Gummaruskerk getrouwd.

Het programma oogt gedeeltelijk klassiek met twee voordrachten in de voormiddag:

De Groten van Lier door historicus Luc Ceulemans, voorzitter van het Liers Genootschap voor Geschiedenis.

Het Lierse stadsarchief door archivaris Els Michielsen en
Cathelyne van den Bulcke, onterecht als heks beschuldigd, door Jef Verscuren.

Na de middagpauze volgt nog één voordracht:

Het Bourgondisch-Habsburgse Lier door Luk Van den Berghe.

In het laatste nummer van Vlaamse Stam publiceren we het gedetailleerd programma en de inschrijvingsmodaliteiten.

In de zaal Vredeberg is slechts plaats voor een 245-tal personen. Tijdig inschrijven is dus de boodschap. Lier is ook een belangrijk toeristisch centrum. Wie een overnachting wenst, kan dan ook best tijdig reserveren.

Foto: Hof van Aragon (fotograaf: Marc Van den Cloot)