FamilySearch GEDCOM 7.0

0
363

Al heel wat keren is van een update van de alom  toegepaste GEDCOM-versie 5.5.1 sprake geweest en diverse nieuwe versies werden voorgesteld. De makers van de eerste GEDCOM-versie hebben nu besloten tot  deze nieuwe update. Wellicht dat deze wel kansen maakt. FamilySearch GEDCOM 7.0 bevat namelijk de toegevoegde mogelijkheid om foto’s en andere bestanden op te nemen wanneer u een FamilySearch GEDCOM 7.0-bestand downloadt van een ondersteund Family Tree-product. Gebruikers van FamilySearch GEDCOM 7.0 kunnen bestanden importeren uit oudere GEDCOM-versies. Gebruikers van oudere versies van GEDCOM kunnen echter niet importeren uit FamilySearch GEDCOM 7.0.

GEDCOM is een acroniem voor Genealogische Datacommunicatie. GEDCOM is gemaakt door The Church of Jesus Christ of Latter-day Saints als de specificatie voor het uitwisselen van genealogische gegevens tussen verschillende genealogische softwareproducten. De originele GEDCOM-specificatie werd uitgebracht in 1984 en de laatste volledige update van de standaard was versie 5.5 in 1996. Een incrementele upgrade naar 5.5.1 werd uitgebracht in 1999. FamilySearch GEDCOM 7.0 werd uitgebracht in 2021 en is de meest recente update van de GEDCOM-specificatie.

Wanneer een softwarebedrijf de FamilySearch GEDCOM-specificaties voor hun product overneemt, kunnen gebruikers hun stamboomgegevens downloaden naar een FamilySearch GEDCOM-bestand dat vervolgens kan worden geüpload naar het softwareproduct van een ander bedrijf dat FamilySearch GEDCOM herkent. Honderden softwareproducten ondersteunen het lezen en schrijven van FamilySearch GEDCOM-bestanden, die kunnen bestaan uit websites, computers of mobiele apps. Personen die softwareproducten gebruiken die het importeren en exporteren van FamilySearch GEDCOM-bestanden implementeren, kunnen hun gegevens geheel of gedeeltelijk delen voor samenwerking, rapporten, grafieken, speciale analyses en andere innovatieve doeleinden.

Met het FamilySearch GEDCOM-bestandsformaat kunnen gebruikers hun gegevens samenstellen, bewaren, samenwerken, importeren en exporteren met verschillende toepassingen, terwijl ze de controle over de originele kopie van hun gegevens behouden. Alle versies van GEDCOM blijven relevant voor persoonlijke, private back-up van stamboominformatie. De bestandsextensie “.ged” is de standaard die wordt gebruikt als achtervoegsel om aan te geven dat het bestand is geformatteerd met behulp van een GEDCOM-specificatie. GEDCOM stelt genealogen in staat om te delen en samen te werken door gegevens over te dragen met andere GEDCOM-compatibele softwareproducten, terwijl gebruikers hun originele bestand in het huidige formaat kunnen behouden.

Introductie van FamilySearch GEDCOM versie 7.0 FamilySearch zet zich in om de GEDCOM-specificaties voortdurend te verbeteren. FamilySearch heeft FamilySearch GEDCOM versie 7.0 aangekondigd op RootsTech Connect 2021. Deze update maakt het efficiënter beheren en delen van informatie mogelijk. FamilySearch GEDCOM versie 7.0 bevat de toegevoegde mogelijkheid om foto’s en andere bestanden op te nemen wanneer gebruikers een FamilySearch GEDCOM 7.0-bestand downloaden van een ondersteund Family Tree-product. Al deze informatie wordt verpakt in een zip-formaat genaamd FamilySearch GEDZip. Toekomstige updates van FamilySearch GEDCOM zullen de mogelijkheden van het programma blijven uitbreiden.

Wat is er nieuw in FamilySearch GEDCOM 7.0?
♦Zip-verpakkingsmogelijkheden voor foto’s en bestanden zijn toegevoegd.
♦Notities zijn uitgebreid voor veelzijdiger gebruik en opmaak van tekst
♦ Tools, voorbeeldbestanden, voorbeeldcode en handleidingen voor zelftesten zijn inbegrepen.
♦  De GEDCOM-specificatie en elke code die beschikbaar is via FamilySearch op basis van de specificatie is onderworpen aan de voorwaarden van de Apache-licentie, versie 2.0.
♦  Dubbelzinnigheden in de GEDCOM Versie 5.5.1 Specificatie zijn verwijderd.

U maakt een GEDCOM-bestand door de procedures te volgen die zijn gespecificeerd door het softwareproduct dat u gebruikt om uw genealogische gegevens op te slaan. Sommige producten die de GEDCOM-specificatie bevatten, zijn te vinden in de FamilySearch Solutions Gallery of door te zoeken op “genealogiesoftware” op internet. Deze bedrijven bieden ondersteuning voor hun eigen producten en de manier waarop ze de GEDCOM-specificatie implementeren, kan variëren, inclusief welke versie van GEDCOM ze ondersteunen. Het is aan elke individuele softwareontwikkelaar om updates en ondersteuning te bieden voor de nieuwste versie.

FamilySearch.org staat momenteel gebruikers met een Family Tree-gebaseerd GEDCOM-bestand toe om hun bestanden met bepaalde beperkingen te uploaden. Zie het gedeelte “Genealogieën” van de FamilySearch.org-website voor meer volledige instructies. Nadat een bestand is geüpload, hebt u de mogelijkheid om het bestand later te verwijderen of te vervangen. Andere gebruikers kunnen de informatie in uw GEDCOM-bestand zien, maar ze kunnen het niet wijzigen.

FamilySearch GEDZip is een toegevoegde functie van de FamilySearch GEDCOM-specificatie. Een standaard zip-archief-bestand is geformatteerd om bestaande stamboomgegevens te combineren met externe afbeeldingen en andere bestanden. Het FamilySearch GEDZip-bestand kan na overdracht worden uitgepakt, waardoor de genealogische gegevens en bijbehorende externe bestanden samen in een ander softwareproduct beschikbaar zijn. De exacte procedures voor het importeren of exporteren van bestanden zijn afhankelijk van de implementatie van de GEDCOM-specificatie door het individuele softwareproduct.

FamilySearch GEDCOM zal het gebruik en de uitwisseling van genealogische gegevens vergroten door middel van bestandsoverdracht. De conserveringsopties zullen toenemen, samen met vele andere waardevolle diensten. Voor softwarebedrijven en -ontwikkelaars zullen de toetredingsdrempels worden verlaagd, waardoor meer innovatie mogelijk wordt en het vermogen om aan de behoeften van gebruikers en de markt te voldoen, wordt verbeterd. Dit alles zal rechtstreeks ten goede komen aan degenen die afhankelijk zijn van genealogische softwareproducten om hun familie te organiseren en op te slaan.

Extra informatie
Ga naar http://GEDCOM.io voor de feitelijke specificatie, programmatische tools en handleidingen.
Neem rechtstreeks contact op via GEDCOM@FamilySearch.org.