MyHeritage neemt 90% van Filae over

0
84

MyHeritage-groep is onderdeel van een internationaal financieel conglomeraat waarin de bekende grootondernemer Brandson deel van uit maakt. MyHeritage heeft onlangs aangekondigd dat men overeenkomsten heeft ondertekend om 90,91% van het aandelenkapitaal en 89,11% van de stemrechten van Filae, een toonaangevende familiegeschiedenisservice in Frankrijk, te verwerven via TreeHouse Junior Limited, een moederbedrijf in de MyHeritage-groep. Onder de voorwaarden van deze overeenkomsten verwerft MyHeritage alle aandelen van Filae in handen van Geneanet en Trudaine Participations.

MyHeritage was nooit sterk in de Franstalige genealogie, maar dat is dus nu drastisch veranderd. Deze aankondiging markeert het begin van een nieuw tijdperk voor de Franse genealogie dat filae’s expertise in Franse historische records en MyHeritage’s geavanceerde technologieën en wereldwijde bereik zal benutten. Dit is de 12e overname door MyHeritage en versterkt de positie van het bedrijf als de toonaangevende dienst voor familiegeschiedenis in Europa. Daarmee wordt TelAviv langzamerhand de genealogische hoofdstad van Europa, zoals de Mormonen dat nu wereldwijd zijn.

Na de overname zullen de exclusieve historische recordcollecties op Filae toegankelijk worden gemaakt voor MyHeritage-gebruikers, waardoor nieuwe mogelijkheden worden gecreëerd voor genealogische ontdekkingen voor individuen over de hele wereld met Franse wortels. De middelen en technologieën van MyHeritage zullen Filae in staat stellen om de digitalisering en indexering van extra historische recordcollecties te versnellen, die toegankelijk zullen worden gemaakt voor gebruikers van beide platforms. Filae blijft een Frans bedrijf gevestigd in Parijs en zal autonoom blijven opereren.

“We probeerden onze groei te versnellen en erkenden de ongelooflijke kans die voor ons ligt”, zegt Toussaint Roze, oprichter en CEO van Filae. “MyHeritage heeft ongeëvenaarde ervaring, technologische expertise en een uitstekende reputatie, en we zijn ervan overtuigd dat Filae door het combineren van onze respectieve sterke punten een sterke groei zal ervaren die de familiegeschiedenisbronnen zal verrijken voor iedereen van Franse afkomst.”.

Filae blijft gevestigd in Parijs en heeft meer dan 15 werknemers. Dankzij de vooruitgang op het gebied van Open Data en het hergebruik van openbare archieven, biedt het bedrijf sinds december 2016 een exclusief aanbod van gedigitaliseerde, getranscribeerde en geïndexeerde genealogische inhoud en ontwikkelt het algoritmen om de toegang van het publiek tot historische archieven te vergemakkelijken.

Ik teken persoonlijk hierbij het volgende aan: dit bericht zal  veel lezers koud laten, maar ik wil met deze bijdrage mijn zorg  over de komende ontwikkelingen hier uiten. De digitale genealogische wereld wordt geleidelijk aan geconcentreerd in enkele financiële gootondernemingen met mogelijk monopolistische neigingen en een wat vage structuur. Deze overname is niet een feit op zichzelf maar luidt een vergaande ontwikkeling in die alle genealogen op den duur gaat raken. Men is nu met dit bericht geïnformeerd over deze zorgelijke ontwikkelingen. Geen hoera stemming dus.