De Utrechtse Tijdmachine

0
56

De Utrecht Time Machine (UTM) maakt historische objecten en beelden voor iedereen toegankelijk. Dit gebeurt door ze op locaties te verbinden en met innovatieve technologie toegankelijk te maken. Met iedere smartphone en een speciale app kunnen geïnteresseerden kijken naar wie er waar woonde, werkte, handelde en consumeerde, tot tweeduizend jaar geleden. Bekijk de website van Utrecht Time Machine.

In Utrecht ligt de geschiedenis voor het oprapen. Wandelen door Utrecht uit de zestiende of zeventiende eeuw? Het oude Romeinse Castellum dat ooit op het Domplein stond ontdekken? Utrecht Time Machine brengt vergane tijden terug en plaatst ze midden in onze wereld. Met Utrecht Time Machine willen we de geschiedenis van Utrecht voor iedereen op locatie tot leven wekken. Sinds de tijd van de Romeinen en daarvoor is Utrecht het toneel van talloze historische gebeurtenissen – wat als je deze met je smartphone op kan graven en zo het verhaal achter deze vondsten zelf kunt ontdekken?.

Samenwerking
Utrecht Time Machine is een samenwerking van verschillende Utrechtse instellingen: Het Utrechts Archief, Historische Vereniging Oud-Utrecht, de Gemeente Utrecht en de Universiteit Utrecht. Samen willen we open data over de Utrechtse geschiedenis verbinden en presenteren in een voor iedereen toegankelijke vorm. De producten en pilots voor Utrecht Time Machine worden ontwikkeld in het vak ‘Living Pasts’ van de Universiteit Utrecht.

Europees samenwerkingsverband
Utrecht Time Machine is onderdeel van het Europese initiatief Time Machine FET Flagship. Het project heeft tot doel 2000 jaar Europese geschiedenis in kaart te brengen.