Familie van Angela Merkel

0
554

Met het vertrek van Angela Merkel is het passend hier iets over haar familie-achtergrond te geven. Daarmee begrijpt men wellicht beter haar politiek handelen.

De familie van Angela Merkel, de kanselier van Duitsland, is van Duitse en Poolse afkomst. Merkel werd op 17 juli 1954 in Hamburg geboren als Angela Dorothea Kasner. De naam Kasner is afgeleid van Jan Kaźmierczak, een Pool uit Poznań die in de 18e eeuw leefde. Merkels grootvader veranderde de naam in Kasner in 1930. Merkel is twee keer getrouwd maar heeft de naam van haar eerste echtgenoot, Ulrich Merkel, behouden.

Horst Kasner (geboortenaam Horst Kaźmierczak; geboren 6 augustus 1926 in Berlijn, overleden 2 september 2011 in Templin) was de vader van Angela Merkel, en was een protestantse theoloog. Hij was de zoon van een adjudant bij de politie in de Berlijnse buitenwijk Pankow, waar hij opgroeide. Zijn vader Ludwig Kaźmierczak (geboren in 1896 in Posen, Duitse Rijk – overleden 1959 in Berlijn) uit de ouders Anna Kazmierczak en Ludwik Wojciechowski, waren etnische Polen en burgers van het Duitse rijk uit de regio Poznań. Ludwig werd in 1915 gemobiliseerd in het Duitse leger en naar Frankrijk gestuurd, waar hij krijgsgevangen werd genomen en zich bij het Poolse Haller’s leger voegde aan de kant van Entente. Samen met het leger keerde hij terug naar Polen om te vechten in de Pools-Oekraïense oorlog en de Pools-Sovjetoorlog. Nadat Posen een deel van Polen was geworden, verhuisde Ludwig in 1923 met zijn vrouw naar Berlijn, waar hij als politieman diende, en veranderde zijn familienaam in Kasner in 1930. Kasner diende later Hitler in de Tweede Wereldoorlog.

Er is weinig bekend over de oorlogsdienst van Horst Kasner, en hij werd op 19-jarige leeftijd als krijgsgevangene vastgehouden. Tijdens zijn middelbare schooltijd was hij lid van de Hitlerjugend, met als laatste dienstpositie troepenleider. Vanaf 1948 studeerde hij theologie, eerst in Heidelberg en daarna in Hamburg. Het was in Hamburg dat hij Herlinde Jentzsch leerde kennen en later trouwde, een lerares Engels en Latijn, geboren op 8 juli 1928 in Danzig (nu Gdansk, Polen) als dochter van de Danzigse politicus Willi Jentzsch. Enkele weken na de geboorte van hun dochter verhuisde het gezin van Hamburg naar Oost-Berlijn. De binnengrens was nog niet helemaal gesloten, maar de meeste Duitse migratie was in de tegenovergestelde richting. Kasner verhuisde naar het Oosten volgens de wens van jeugdpastor Hans-Otto Wölber, de latere (1964-1983) bisschop van Hamburg, die vreesde dat een tekort aan predikanten in het Oosten tegen de kerk zou werken. Kasner vond een predikantsplaats bij de Evangelische Kerk in Berlijn-Brandenburg en het gezin verhuisde naar een pastorie in het dorp Quitzow bij Perleberg.

Drie jaar later, in 1957, verhuisde Kasner naar het kleine stadje Templin in Brandenburg. Daar nam hij op verzoek van Albrecht Schönherr, toenmalig hoofdinspecteur van de Sprengel (kerkelijke regio) Eberswalde, een ontwikkelingsfunctie op het bureau voor godsdienstonderwijs in. Schönherr gaf in een interview in 2004 aan dat hij de benoeming had gedaan ‘vanwege de goede arbeidsomstandigheden en Kasner’s capaciteiten als pedagoog’. De locatie van de gebouwen voor permanente educatie was de Waldhof, een complex van kerkgebouwen dat buiten het centrum van Templin werd gebouwd, dat vanaf 1958 ook een voorziening voor verstandelijk gehandicapten huisvestte.

Hun dochter Angela werd geboren op 17 juli 1954. Marcus Kasner, haar broer werd geboren op 7 juli 1957. Een tweede dochter, Irene, werd geboren op 19 augustus 1964.

Kasner werd beschouwd als een religieuze leider en idealist die zich niet verzette tegen het kerkbestuur of het beleid van de socialistische partij, in tegenstelling tot Schönherr en Hanfried Müller (leden van de Weissensee-werkgroep (Weißenseer Arbeitskreis) die zich verzetten tegen de dominante nationaal-conservatieve trend van de Berlin-Brandenburgse bisschop Otto Dibelius). Vanuit een bestuurlijk perspectief werd Kasner beschouwd als een van de meer ‘progressieve’ krachten. Zijn bijnaam tijdens de DDR-tijden, die herhaaldelijk in de pers werd geciteerd, was ‘Rode Kasner’. Hij was lange tijd directeur van het pastorale college op een sleutelpositie binnen de Evangelische Kerk in Berlijn-Brandenburg. Alle theologen moesten als onderdeel van hun opleiding enige tijd als predikant doorbrengen voor hun tweede theologische examen in Templin. In deze context is er weinig bekend over enige druk die op predikanten wordt uitgeoefend om zich aan het systeem te conformeren. Kasner maakte reizen naar het buitenland als onderdeel van het Front National en kreeg het voorrecht om naar het Westen te reizen, hetzij met een bedrijfswagen of met een privévoertuig, dat via Genex kon worden aangeschaft. Aan de andere kant was het zijn vrouw, Herlind, verboden dit te doen vanwege haar positie als DDR-lerares. Een wervingspoging van de Stasi wordt verondersteld te zijn mislukt. In tegenstelling tot de kinderen in de families van andere predikanten, werd het hoger onderwijs van de Kasner-kinderen niet belemmerd. Vanaf het einde van de jaren zestig bekritiseerde Kasner de sociale orde van West-Duitsland. Hij was geen voorstander van hereniging.

Ludwig Kasner (geboortenaam Ludwik Marian Kaźmierczak; geboren 1896 in Posen, Duitsland (nu Poznań, Polen), overleden 1959 in Berlijn) was de grootvader van vaders kant van Angela Merkel. Hij diende als soldaat in het Poolse Blauwe Leger, dat deelnam aan de onafhankelijkheidsstrijd van Polen. In de nasleep van de Eerste Wereldoorlog verhuisde hij naar Berlijn, de geboorteplaats van zijn verloofde Margarethe, en werkte hij voor de Berlijnse politie.

Ludwig Kasner geboren uit Ludwik Wojciechowski en Anna Kaźmierczak (1867-1943), waren etnische Polen en burgers van het Duitse rijk uit Posen (nu Poznań, Polen). Zijn moeder was de dochter van Bartłomiej Kaźmierczak (geboren 1828) en Apolonia Bielejewicz (1826-1903). De naam Kaźmierczak is afgeleid van Jan Kaźmierczak, een 18e-eeuwse Pool uit het Pozna-gebied. In 1915, tijdens de Eerste Wereldoorlog, werd Ludwig opgeroepen voor het Duitse leger en vocht aan het westfront voordat hij krijgsgevangen werd gemaakt in Frankrijk. Vervolgens sloot hij zich aan bij het Poolse Blauwe Leger, dat aan de zijde van de Entente-mogendheden streed voor Poolse onafhankelijkheid; het is niet bekend of hij deelnam aan de strijd tegen Duitsland. Met het Blauwe Leger keerde hij terug naar Polen om te vechten in de Pools-Oekraïense Oorlog en de Pools-Sovjetoorlog.

Na zijn terugkeer uit de oorlog, in de nasleep van het Verdrag van Versailles, koos Ludwig voor het Duitse staatsburgerschap en verhuisde naar Berlijn, de geboorteplaats van zijn verloofde Margarethe.

Hij werkte bij de Berlijnse politie, als laatste in de Berlijnse wijk Pankow. Hij maakte promotie waarbij hij  uiteindelijk zijn toprang van Hauptwachtmeister bereikte. In 1926 werd hun zoon Horst Kaźmierczak geboren.

In 1930 Germaniseerde de familie hun achternaam van Kaźmierczak naar Kasner. Ze hielden nog steeds contact met de Poolse kant van de familie, bezochten hen in de jaren dertig verschillende keren in Poznań en kregen in Berlijn bezoek van Poolse familieleden. Ondanks de verandering van de achternaam , bleef Kasner altijd trouw aan zijn Poolse roots. Ludwig Kasner werd katholiek opgevoed, maar in de jaren dertig bekeerde het gezin zich tot het lutheranisme en zijn zoon werd een protestantse predikant.

Herlind Kasner- Jentzsch geboren op 8 juli 1928 in Danzig, nu Gdańsk, Polen, overleden op 6 april 2019 in Templin) was de moeder van Angela Merkel en lerares Engels en Latijn. Ze bleef Engels doceren in een centrum voor volwassenenonderwijs in Templin tot in de tachtig.

Willi Jentzsch
(geboren 15 mei 1886 in Bitterfeld-Wolfen, overleden 23 mei 1936 in de Vrije Stad Danzig) was de grootvader van moeders kant van Angela Merkel. Willi Jentzsch (15 mei 1886 in Bitterfeld-Wolfen – 23 mei 1936 in de Vrije Stad Danzig) was een Duitse leraar, schoolbestuurder en politicus. Hij diende als voorzitter van de Danziger Beamtenbund (Danzig Federatie van Ambtenaren) en werd verkozen als een van de elf senatoren van de Vrije Stad Danzig op 27 oktober 1926, maar nam ontslag op 1 november 1927 om gezondheidsredenen. Op 1 november 1927 werd hij benoemd tot rector van het befaamde Gymnasium St. Johann in Fleischergasse. In maart 1936 werd hij schooldirecteur in Danzig en dus hoofd van alle basisscholen in de stadstaat. Willi Jentzsch was de zoon van Wilhelm Jentzsch, een landeigenaar (Gutsbesitzer) die behoorde tot een vooraanstaande familie in Bitterfeld-Wolfen. Jentzsch trouwde in 1921 in Danzig met Gertrud Alma Drange. Zij was de dochter van Emil Drange, die carrière maakte in het bestuur van de Oost-Pruisische stad Elbing. Via hun dochter Herlind, die met Horst Kasner trouwde, waren Willi en Gertrud Jentzsch de grootouders van moeders kant van Angela Merkel. Na de dood van Willi Jentzsch in 1936 verhuisde zijn familie naar Hamburg.

Marcus Kasner (geboren op 7 juli 1957 in Perleberg) is de enige broer van Angela Merkel en is theoretisch natuurkundige. Zijn vroege carrière liep parallel met die van zijn zus Angela; net als zij studeerde hij natuurkunde, behaalde een doctoraat in de natuurkunde (Dr.rer.nat.) en werkte als onderzoeker aan de Duitse Academie van Wetenschappen in Berlijn. Hij behaalde zijn Habilitation met het proefschrift Elektronische correlatie in het kwantum Hall-regime aan de Otto von Guericke Universiteit Magdeburg in 2002. Kasner doceert momenteel aan het Instituut voor Theoretische Fysica van de Goethe-universiteit Frankfurt en woont in Darmstadt. Tijdens de val van het communisme was Marcus Kasner bij het begin van haar politieke carrière in dezelfde kleine kring als zijn zus betrokken bij de oppositiebeweging in Oost-Duitsland. Hij was een vriend van Günter Nooke, de oprichter van Democratic Awakening, en nam deel aan politieke discussies over de toekomst van de staat

Irene Kasner (geboren 19 augustus 1963) is de enige zus van Angela Merkel en is ergotherapeut.

Ulrich Merkel. Ulrich Merkel was de eerste echtgenoot van Angela Merkel. Hij ontmoette Angela Kasner in 1974 toen ze allebei natuurkundestudenten waren, en ze trouwden in 1977. Het huwelijk eindigde in een scheiding in 1982. Angela Merkel behield de achternaam van haar eerste echtgenoot.

 Joachim Sauer (geboren 19 april 1949) is de tweede echtgenoot van Angela Merkel. Hij is kwantumchemicus en hoogleraar aan de Humboldt-universiteit in Berlijn. Hij trouwde op 30 december 1998 met Angela Merkel.