Keulen opent nieuw stadsarchief, 12 jaar na fatale instorting

0
59

In 2009 stortten de historische archieven van Keulen, het belangrijkste archief ten noorden van de Alpen, plotseling in. Wanbeheer en gebrekkige aanleg van een metrotunnel waren de oorzaak van de instorting. Twee mensen werden gedood en onvervangbare historische documenten van de 2000 jaar oude stad werden begraven in het puin. Waardevolle middeleeuwse manuscripten en historische foto’s werden voor altijd vernietigd.

Onlangs is het nieuwe historische archief ingehuldigd, 12 jaar na de instorting van het oude archief. Het archief in de 2000 jaar oude West-Duitse stad heeft 50 kilometer aan schapruimte om historische documenten en artefacten te bewaren. De inhoud van het nieuwe archief van Keulen omvat de 2000-jarige geschiedenis van de stad.

Het nieuwe archief is ongeveer 2 kilometer (1,2 mijl) verwijderd van de oorspronkelijke locatie en gebouwd voor een bedrag van € 90 miljoen ($ 106 miljoen). De nieuwbouw werd opgevat als een ‘burgerarchief’ met 45 werkplekken in een leeszaal, een collegezaal en vergaderzalen. Er zijn regelmatig tentoonstellingen, rondleidingen en evenementen gepland.

De stad noemt de nieuwe instelling het modernste gemeentearchief van Europa, met ruimte voor documenten op 50 kilometer aan planken. Het nieuwe gebouw werd ook gebouwd met verschillende energiezuinige, klimaatgecontroleerde zones die zijn aangepast aan de kwetsbare historische archiefmaterialen.

De meeste historische documenten zijn gelukkig hersteld. Het was een “ongelooflijke prestatie” dat 95% van de archieven kon worden teruggevonden en tot nu toe volledig zijn gerestaureerd.