Enkele websites voor Pools genealogisch onderzoek

0
1207

Het aantal Nederlanders met Poolse achtergrond stijgt gedurig, vandaar dat we hier enkele websites voor Pools genealogisch onderzoek opnemen. De Poolse genealogie is van oudsher complex: Dit komt door de veelvuldige grensveranderingen en verschuivende politieke grenzen. Dit maakt het moeilijk om te weten waar te zoeken. Of uw voorouders nu afkomstig zijn uit de Oostenrijkse, Pruisische of Russische partities, u kunt online miljoenen index-items (en in sommige gevallen originele recordafbeeldingen) uit archieven door heel Polen zoeken en bekijken.

Archiwum Glowne Akt Dawnych (AGAD)
Archiwum Glowne Akt Dawnych (AGAD; het Centrale Archief Warschau) biedt toegang tot online registerboeken en andere gedigitaliseerde parochiegegevens uit de oostelijke gebieden van Polen, nu in Oekraïne. Raadpleeg eerst de inventarisatie van de site, gerangschikt op plaatsnaam. Als je bij een collectie komt, zoek dan naar “galerij met scans” (galeria ze skanami) om gedigitaliseerde recordbeelden te bekijken. AGAD heeft een YouTube-video met instructies, met Poolse ondertitels.

Baza Systemu Indeksacji Archiwalnej (BaSIA)
De Baza Systemu Indeksacji Archiwalnej (BaSIA) van de Wielkopolska Genealogical Society bevat meer dan 4 miljoen inzendingen uit heel Wielkopolska (“Groot-Polen”, in het moderne west-centraal Polen). Met een focus op de regio in de 18e tot 20e eeuw, bevat deze gebruiksvriendelijke database indexen die afkomstig zijn uit staats- en kerkarchieven, met enkele links naar gescande afbeeldingen. Typ een achternaam in het zoekvak in de rechterbovenhoek en selecteer vervolgens uit de resulterende kaart om toegang te krijgen tot gedigitaliseerde records. De website (die naast het Pools beschikbaar is in het Engels, Frans en Duits) heeft ook een aanklikbare kaart van archiefeenheden in de database.

Geneteka
Deze genealogische website is een van de verschillende databases met records en indexen die zijn opgesteld en onderhouden door Polskie Towarzystwo Genealogiczne (de Poolse Genealogische Vereniging). Geneteka bevat meer dan 31 miljoen records. Selecteer vervolgens een regio op de kaart (of de tabel rechts) om de beschikbare parochies te zien. (U kunt ook het zoekvak gebruiken om de naam van een parochie in te typen, als u die weet.) Selecteer vervolgens Provincie en parochie in het vervolgkeuzemenu en typ een naam in het veld Persoon. U kunt ook een reeks jaren toevoegen of de selectievakjes gebruiken om andere opties te selecteren.

De resulterende tabel toont het aantal records dat de naam gevonden is voor geboorte-, huwelijks- en overlijdensaktes en in welke provincie(s). Klik op een van de nummers voor gedetailleerde informatie, die een lijst van de records oplevert. Een geel vak met het label skan aan het einde van de rij betekent dat u op het vak kunt klikken om naar het gedigitaliseerde record te gaan. Als een record de skan-box niet heeft, kunt u de meegeleverde informatie gebruiken om in de FamilySearch-catalogus te controleren of de parochieboeken zijn gemicrofilmd en gedigitaliseerd. Of u kunt naar het juiste Poolse archief schrijven en het record opvragen.

HalGal
Deze site, die eigendom is van onderzoeker Matthew Bielawa, bevat databases die u kunt doorzoeken om erachter te komen of het Centraal Nationaal Historisch Archief van Oekraïne of de Bibliotheek voor familiegeschiedenis (FHL) de Griekse of rooms-katholieke kerkregisters van een bepaald Galicisch dorp of parochie bevat. (Galicië is een oostelijk deel van de regio dat nu is verdeeld tussen Polen en Oekraïne.). Verder vindt U enkele handleidingen voor het vinden van het dorp van herkomst van uw voorouders en regionale geschiedenis en kaarten.

PolandGenWeb
Klik op Help-pagina’s (onder Hulp bij onderzoek) voor onderzoeks handleidingen. Onder uitgelichte projecten vindt u records en een lijst met achternamen waar andere sitegebruikers onderzoek naar doen. Onder de andere functies die u niet mag missen zijn: (1)een klikbare kaart met links naar bronnen voor Poolse provincies (2) instructies om aan de slag te gaan, steden te vinden, kerken te vinden en enkele recordtranscripties.

Metryki
Geneteka’s zusterdatabase Metryki (“Metrics”) bevat een aantal essentiële recordindexen. De hoofdpagina bevat een lijst met provincies en het aantal microfilmcollecties in elk. Klik op een provincie om meer details te zien. De locaties en kerken met “0” zullen geen records hebben, maar die met een andere numerieke referentie wel. Om toegang te krijgen, klikt u op de naam van de kerk. U kunt ook toegang krijgen tot records via het tabblad opracowane indeksy (ontwikkelde indexen) in de navigatiebalk bovenaan; het ziet eruit als een trapladder.

Pools Rijksarchief
Het Nationaal Archief van Polen creëert deze gratis online opslagplaats van gedigitaliseerde vitale en civiele gegevens uit het Rijksarchief van Polen. De site (die momenteel beschikbaar is in het Pools, Engels en Duits) heeft meer dan 37 miljoen scans online beschikbaar. U kunt alle verzamelingen van de site in één keer op trefwoord doorzoeken of op de knop Archief op de startpagina klikken om een ​​snelle pop-uplijst met archieven te zien. Wanneer u een archief selecteert, wordt u omgeleid naar een pagina met een beschrijving van dat archief, contactgegevens en andere details.

Poznan-project
Het door vrijwilligers geleide Poznan-project is ontwikkeld door Lukasz Bielecki. De site (beschikbaar in het Pools, Engels, Frans en Duits) heeft meer dan 1,8 miljoen huwelijksakte uit de 19e eeuw geïndexeerd voor parochies in de voormalige Pruisische provincie Posen, nu Poznań, Polen.

Gebruik de “Eenvoudige zoekopdracht op achternaam” om een  achternaam in te voeren, of gebruik de uitgebreide zoekopdracht als u al weet in welk gebied of welke jaren u moet zoeken. Deze site is alleen een indexeringsproject en heeft geen kopieën van de gedigitaliseerde records. Maar het geeft wel informatie over hoe u ze kunt verkrijgen.

JRI Polen en JewishGen
Als u op zoek bent naar een Joodse voorouder, probeer dan de database “Jewish Records Indexing – Poland” (JRI – Polen), die 5,8 miljoen records bevat uit meer dan 550 Poolse steden. Begin met het lezen van de instructies en gebruik vervolgens de zoekvelden. De resultaten worden gesorteerd op de locatie van de gebeurtenis en op de bron van de gegevens.

Een andere site, JewishGen, is nuttig, zelfs als uw voorouders niet Joods waren. Bekijk de kaarten van de site en gebruik de JewishGen Gazetteer (voorheen de ShtetlSeeker) om Poolse steden te vinden. Het gebruikt een Soundex-systeem voor Jiddische of Slavische uitspraken.

Klik op Databases en vervolgens op Polen voor Polen-specifieke inhoud. U vindt: (1) een index van miljoenen joodse vitale en andere gegevens uit 500 Poolse steden (2) de JewishGen Poland Database-index voor vitale records, kiezerslijsten, Holocaust-bronnen en meer (3) een stadsindex van een Poolse bedrijvengids uit 1929

Websites
Dan zijn er nog enkele websites
    Ancestry.com Catalogus: Polen
    FamilySearch Records: Polen
    MyHeritage Catalogus: Polen

Hoewel deze drie websites toegang bieden tot enkele vitale archieven en parochiegegevens (evenals andere documenttypen), variëren de recordformaten. Sommige zijn alleen afbeeldingen, andere hebben alleen indexen.