DNA-onderzoekers maken gezichtsreconstructies van drie oude Egyptenaren

0
83

Het DNA-onderzoek maakt het  mogelijk om op basis van deze gegevens grove reconstructies te  geven van het gelaat, een techniek waarvan de politie al wel gebruik maakt bij de opsporing van criminelen waarbij op de plaats van het delict DNA-materiaal is gevonden. Dankzij DNA-analyse hebben onderzoekers 3D-gezichtsreconstructies kunnen genereren van drie oude Egyptische mummies.  Daarmee hebben- DNA-onderzoekers ons een glimp gegeven van hoe de oude Egyptenaren eruit hebben gezien. Onderzoekers van Parabon NanoLabs, een in Virginia gevestigd DNA-technologiebedrijf, hebben 3D-reconstructies gemaakt van de gezichten van drie mannen na het verwerken van DNA-monsters van mummies.

De gemummificeerde mannen, JK2134, JK2888 en JK2911 genaamd, zijn naar schatting tussen de 2.000 en 2.800 jaar oud. Ze komen uit Abusir el-Meleq, een oude gemeenschap van de Nijl in Egypte. Men denkt dat JK2134 dateert van 776 tot 569 voor Christus en JK2888 wordt geschat van 97 tot 2 voor Christus, terwijl JK2911 van ongeveer 769 tot 560 voor Christus is.

Met behulp van een proces dat DNA-fenotypering wordt genoemd, waren ze in staat om genetische informatie over de fysieke kenmerken en voorouders van de mannen te extraheren om 3D-modellen te genereren van hoe ze eruit zagen toen ze ongeveer 25 jaar oud waren.

De onderzoekers ontdekten dat de drie mannen voornamelijk afkomstig waren uit het Midden-Oosten, vermengt met enige Zuid-Europese voorouders. Hun voorouders bleken meer te lijken op moderne mensen uit de Middellandse Zee en het Midden-Oosten dan op de huidige Egyptenaren. Het is geweldig om te zien hoe genoomsequencing en geavanceerde bio-informatica kunnen worden ingezet op oude DNA-monsters.

Veel politiediensten over de hele wereld gebruiken deze technologie om reconstructies te maken wanneer niet-geïdentificeerde overblijfselen worden gevonden. De auteurs speculeren dat dit een nieuwe optie is voor genealogen om op basis van DNA-resten de gezichten van de voorouders zijn te reconstrueren

Facial reconstructions of three Egyptian mummies | CTV News