De Viking-krijger die een vrouw bleek te zijn

0
154

De meesten van ons hebben zich Vikingstrijders altijd voorgesteld als blonde mannetjes met blauwe ogen. Mede in leer van de vrouwen emancipatie blijken sommige vikingstrijders vrouw te zijn. Het  was bekend dat Viking-krijgers enkele vrouwen omvatten. Nu heeft men ontdekt dat tenminste één vrouw een Viking-krijger en een leider was.

Een bepaald Vikinggraf werd meer dan 100 jaar geleden opgegraven. Het was duidelijk het graf van een hoofdman of een soortgelijke hoge krijger. Al meer dan 100 jaar werd aangenomen dat de hooggeplaatste Viking-krijger een man was.. Men heeft het graf uit de 19e eeuw bestudeerd. Hoewel het graf en de inhoud ervan al meer dan een eeuw bekend waren, dacht niemand er blijkbaar aan het geslacht van het skelet te bepalen. Viking-krijgers waren tenslotte altijd mannen, toch?
Dankzij de DNA- technologie, is het bepalen van het geslacht van een skelet nu mogelijk. Niemand dacht er echter tot voor kort aan om dit specifieke skelet te testen. Uit een DNA-test op de botten bleek dat ze van een biologische vrouw waren. De ontdekking schokte de academische wereld. De artefacten begraven bij de krijger gaven aan dat het het graf was van een krijger van hoog niveau
Zie  BBC World Service-website