De twee kwartieren (Helmond e.o.)

0
23

De twee kwartieren (Helmond e.o.)Inhoudsopgave

Van de redactie, Bestuursvergaderingen, Cursussen en workshops, Stamboomspreekuren, Geplande bijeenkomsten, Terugblik op ledenactiviteiten, nieuw mailadres van de redactie, Albert Kiel 40 jaar lid van de NGV, Lomme Ruiter 40 jaar lid van de NGV, Aspirant‐bestuurslid stelt zich voor, Aankondiging familiedag Leiden, Paleografie het lezen van Duitse documenten: deel 3, Literatuur en Genealogie De Poldark‐saga door Winston Graham, Onze afdelingsbibliotheek, Nieuwe leden stellen zich voor, Transcripties Paleografie, Bibliotheek aanwinsten boeken, E‐mailadressen KPL‐leden, Mutaties ledenlijst, Colofon

LITERATUUR EN GENEALOGIE 10:
De Poldark‐saga door Winston GrahamDik Jager

Dit is mijn tiende en voorlopig laatste bijdrage in deze serie. De laatste tijd zijn er wel boeken verschenen waarbij geneagrammen handig zijn. En die staan er als ‘gewone’ stambomen dan ook in: ‘Vaderliefde’ bijvoorbeeld van P.F. Thomése, ‘Nobel streven’ van Frits van Oostrom en ‘De hoeve en het hart’ van Enny de Bruijn.

Groot‐Brittannië heeft een traditie van familiesaga’s. De eerste die ook op het continent populair is geworden, is de ‘Forsyte‐saga’, en dan niet als boek maar als (zwart‐wit) tv‐serie in de zestiger jaren van de vorige eeuw. De auteur is James Galsworthy, die in 1930 de Nobelprijswinnaar voor literatuur ontving. In het kielzog van deze serie volgen talloze kostuumdrama’s: bijvoorbeeld die naar de boeken van Jane Austen en de gezusters Brönte (‘Jane Eyre’, ‘Woeste hoogten’, ‘Pride and Prejudice’), maar deze beslaan maximaal twee generaties.