Breda: Ambachtsbrieven gedigitaliseerd en online beschikbaar

0
82

Een nieuwe bron is online beschikbaar gekomen: onze gildearchieven zijn gedigitaliseerd en nu te raadplegen via de website!  
Het gaat om meer dan 6000 scans gekoppeld aan een dertigtal gildearchieven. Sommige van deze archieven gaan terug tot de vijftiende eeuw.  
Een gilde? Wat is dat eigenlijk? In de digitale expositie krijg je antwoord op die vraag en kom je meer te weten over de Bredase gilden.  Gilde- of ambachtsbrieven

Vanaf de middeleeuwen tot de negentiende eeuw telde Breda vele gilden. Het Stadsarchief is trots daarvan nog archieven te bewaren die soms teruggaan tot de vijftiende eeuw. Onlangs hebben we  deze archieven gedigitaliseerd; alle scans zijn beschikbaar via onze website.

Een deel van deze gildearchieven vormen de schuttersgilden (het Sint Joris, Sint Sebastiaan- en Sint Antoniusgilde) maar het grootste deel is het archief van de ambachtsgilden. Dit waren beroepsverenigingen van ambachtslieden zoals bakkers, slagers en metselaars maar ook marskramers en marktschippers hadden een gilde.

In de loop van de tijd werden de regels die binnen deze gilden waren opgesteld, ook door het stadsbestuur bekrachtigd in de zogenaamde gilde- of ambachtsbrief. In deze webexpositie tonen we graag een aantal van deze oude ambachtsbrieven en enkele andere interessante documenten uit de gildearchieven.

Met de zoekpagina voor archiefstukken zoekt u in de beschrijvingen van de toegangen op de archieven, collecties en verzamelingen. Veel toegangen zijn ingevoerd in het archiefsysteem en presenteren meteen het gevonden resultaat. Het kan echter ook zijn dat u alleen een pdf-bestand van de gehele papieren toegang krijgt gepresenteerd. Deze toegang is dan nog niet ingevoerd in het archiefsysteem. Als u deze pdf opent, kunt u daarbinnen op trefwoord verder zoeken.

Op het Data platform van de Gemeente Breda vind u openbare en open data van Stadsarchief Breda. Typ gilde* in als zoekterm op deze zoekpagina https://archieven.stadsarchief.breda.nl/ en je krijgt een overzicht van alle gildearchieven. Kies bijvoorbeeld ‘Het gilde van de Brandewijnstokers Breda’ en klik daarna op ‘hele toegang’.

Typ gilde* (met dat sterretje) in als zoekterm op deze zoekpagina en je krijgt een overzicht van alle gildearchieven. Kies bijvoorbeeld ‘Het gilde van de Brandewijnstokers Breda’ en klik daarna op ‘hele toegang’. Als je een inventarisnummer aanklikt, zie je de bijbehorende scans.

Zie: https://stadsarchief.breda.nl/actueel/nieuws