Het RAR (Tiel) bestaat in 2021 60 jaar

0
115

In die tijd zijn we uitgegroeid tot een innovatieve organisatie met meer dan 15 km archief, 40 TB digitale gegevens en 30 medewerkers. De voorloper van het Regionaal Archief Rivierenland is het Streekarchivariaat Tiel Buren, Culemborg. Deze dienst komt in november 1961 als gemeenschappelijke regeling tot stand. De eerste streekarchivaris wordt in 1963 benoemd: Jan den Hoed. Zijn standplaats is het voormalige gemeentehuis van Wadenoijen aan de Burgemeester Meslaan in Tiel. De oude burgemeesterskamer is zijn werkplek en het raadshuis het bezoekerscentrum. Maar aangezien Den Hoed naast zijn taak als archivaris ook wethouder is, komen deze werkzaamheden vaak in de verdrukking.

In november 1977 wordt Wim Veerman de nieuwe streekarchivaris.. In zijn tijd werken er naast hem ongeveer 6 andere mensen bij het archivariaat. De  archivaris Wim Veerman oefent zijn functie 33 jaar uit en in die tijd verandert er veel. In 1987 verhuist de archiefdienst van Drumpt naar het nieuwe pand van de bibliotheek aan de St. Agnietenstraat in het centrum van Tiel. In datzelfde jaar ontstaat ook de Stichting Vrienden van het Stadsarchief Tiel.

De grootste verandering is het ‘insluiten’ van het streekarchivariaat KLEM (Kesteren, Lienden, Echteld, Maurik). Met deze uitbreiding verandert ook de naam van de dienst in Regionaal Archief Rivierenland (RAR). In 2006 sluit het RAR een langjarige dienstverleningsovereenkomst af met het Waterschap Rivierenland en worden de bijzondere waterschapsarchieven bij het RAR ondergebracht. Die zijn allemaal te doorzoeken in de online waterschapsstamboom.

Als Veerman in 2009 met pensioen gaat, volgt Ella Kok-Majewska hem op. Zij werkt al vanaf 2000 bij het RAR. In datzelfde jaar sluiten ook Geldermalsen en Neerijnen zich bij het RAR aan. Voorheen zaten zij bij het naburige Streekarchivariaat West-Betuwe. De derde gemeente, Lingewaal, gaat dan over naar de archiefdienst in Gorinchem, maar komt in 2019 alsnog naar het RAR. In dat jaar worden Geldermalsen, Neerijnen en Lingewaal namelijk samengevoegd tot de gemeente West Betuwe.