Biografische notitie van Dr Kamala Devi Harris

0
201

Kamala Devi Harris, kandidate voor het Vice-presidentschap van VS, werd geboren op 20 oktober 1964 in Oakland, Californië.

Haar vader, Donald J. Harris, is een Emeritus hoogleraar economie aan de Stanford University, die in 1961 emigreerde uit Brits Jamaica voor een studie economie aan de UC Berkeley. Harris werd geboren in Saint Ann’s Bay, Jamaica, als de zoon vanBeryl Christie (Finnegan door 2e man) en Oscar Joseph Harris. [2] Hij groeide op in de Orange Hill gebied van Saint Ann Parish, in debuurt van Brown’s Town. Harris beweert af te stammen van slaveneigenaar Hamilton Brown.

Haar moeder Shyamala Gopalan is van hoog-adelijke afstamming van Brahmin.  Zij werd geboren op 7 april 1938 in de stad Madras (nu Chennai) in de Madras-provincie (nu Tamil Nadu ) van Brits-Indië , in Rajam en  dochter van  P. V. Gopalan en Rajam Gopalan.
P.V. Gopalan was getrouwd met Rajam Gopalan. Ze kregen vier kinderen, onder wie Shyamala Gopalan, hij is grootvader van Maya Harris en Kamala Harris. Gopalan trad toe tot de Imperial Secretariat Service tijdens de Britse overheersing in India en ging later op in de Central Secretariat Service.Hij diende als onderminister van de Indiase regering bij het Ministerie van Transport (Wegenvleugel). In de jaren vijftig werd hij als senior commercial officer in Bombay geplaatst. Gopalan klom op in de gelederen en werd later benoemd tot Joint Secretary van de regering van India bij het ministerie van Arbeid, Werkgelegenheid en Rehabilitatie. Hij werd later toegevoegd aan de federale regering van Zambia als directeur van noodmaatregelen en vluchtelingen om Zambia te helpen bij het beheren van een toestroom van vluchtelingen uit Zuid-Rhodesië (nu Zimbabwe).

Shyamala studeerde af met een bachelordiploma van Lady Irwin College [6] van de Universiteit van Delhi op 19-jarige leeftijd. Ze behaalde een doctoraat in voeding en endocrinologie aan de University of California, Berkeley op 25-jarige leeftijd. Gopalans proefschrift was getiteld The isolation and purification of a trypsine (onderdeel van volkorenmeel). [7] Shyamala deed onderzoek in het Department of Zoology and Cancer Research Lab van UC Berkeley. Ze werkte als borstkankeronderzoeker aan de Universiteit van Illinois en de Universiteit van Wisconsin . Ze werkte 16 jaar bij Lady Davis Institute for Medical Research en McGill University Faculty of Medicine . Gopalan diende als peer reviewer voor de National Institutes of Health en als teamlid ter plaatse voor het Federal Advisory Committee. Ze was ook lid van de speciale commissie voor borstkanker. Ze begeleidde tientallen studenten in haar lab. Voor haar laatste decennium van onderzoek werkte Gopalan in het Lawrence Berkeley National Laboratory , als universitair hoofddocent.

Kamala zelf  is gehuwd met een zeer bekende joodse jurist, Douglas Emhoff, De heer Emhoff is partner bij het wereldwijde advocatenkantoor DLA Piper, gespecialiseerd in geschillen over entertainment en intellectueel eigendom, en verdeelt zijn tijd tussen Los Angeles en Washington DC. Hij studeerde af aan de University of Southern California Gould School of Law en werkte tot eind jaren negentig bij lokale advocatenkantoren, toen hij zijn eigen praktijk oprichtte. Hij werkt nu als partner bij DLA Piper.

Douglas ontmoette Kamala Harris elkaar voor het eerst in 2013, op een blind date opgezet door PR-consultant Chrisette Hudlin.

Slechts een jaar later trouwde het paar tijdens een kleine en intieme ceremonie. V Emhoff droeg een krans als een knipoog naar de hindoeïstische wortels van mevrouw Harris , en zij brak een glas om zijn Joodse afkomst te eren. Emhoff heeft twee kinderen uit zijn eerste huwelijk – Cole en Ella – die volgens mevrouw Harris liefkozend naar haar verwijzen als “Momala”, omdat ze de term “stiefmoeder” niet leuk vinden.

De 55-jarige voormalige procureur-generaal van Californië zal als eerste zwarte vrouw worden die is genomineerd door een van beide grote partijen voor vice-president. Terwijl Harris haar eigen afkomst als Zwart beschouwd is het interessant op te merken dat ze blijkbaar geen bekende voorouders heeft die slaven waren. De meeste mensen in de VS die van mixed-race zijn en 50% zwarte afkomst hebben, beschouwen zichzelf als zwart. Hetzelfde geldt bijvoorbeeld voor Barack Obama.