Aanvullingen bij drie archieven per 7 mei 2020

0
162

Regionaal Archief Alkmaar

Oude notarisarchieven Schagen en Texel digitaal

De oudste notarisarchieven van Schagen en Texel zijn gescand en zijn nu te raadplegen via de website van het Regionaal Archief. Het zijn archieven van notarissen uit de periode van het begin van de zeventiende eeuw tot en met 1842, toen er nieuwe wetgeving kwam voor het notarisambt.

De bijzonder indrukwekkende handtekening van de Texelse notaris Simon Bakker.

Notariële archieven zijn voor onderzoekers een belangrijke historische bron. De akten die de notarissen in het verleden hebben opgemaakt – van testamenten en contracten tot ooggetuigenverklaringen – vertellen over de levens van de mensen van toen, over hun conflicten, hun bezittingen, hun werk en hun handel. Zo bevinden zich in de dikke bundels papier van de Texelse notarissen verklaringen over de reizen van schepen die vanaf de rede van Texel over de hele wereld voeren.

Het Regionaal Archief is bezig met het digitaliseren van alle notarisarchieven uit de regio. Scanbedrijf Picturae in Heerhugowaard scande deze keer zo’n 25 meter aan archiefmateriaal: in totaal 129.372 nieuwe scans. De notariële archieven van Alkmaar uit de periode tot en met 1842 waren al via de website in te zien, net als die van Barsingerhorn, Den Helder, Heiloo, Huisduinen, Noord-Scharwoude, Oude Niedorp, Oudkarspel, Oudorp, Schoorl, Wieringen, Wieringerwaard, Winkel en Zijpe.

Regionaal Archief Alkmaar Bergerweg 1, 1815 AC Alkmaar (072) 850 82 00 info@archiefalkmaar.nl

Gemeentearchief Venlo

Venlose stadsrekeningen gedigitaliseerd

Venlo beschikt over een unieke serie stadsrekeningen, waarvan de eerste uit 1350 stamt. In totaal werden 14.000 images gemaakt die nu via internet kunnen worden geraadpleegd. Voor genealogen bieden deze vroege gegevens een ongekende goudmijn.. Deze zijn te raadplegen www.archief.venlo.nl en daarbinnen ga naar de rubriek financiën

RHC Rijnstreek en Lopikerwaard

De inventaris voor het gemeentearchief van Bodegraven van de jaren 1990-1999 (beheersnummer B113) is onlangs voltooid. De inventaris staat inmiddels op onze website en is, zoals al onze inventarissen, integraal doorzoekbaar. Met dit overzicht zijn de belangrijkste bronnen aangaande Bodegraven in het laatste decennium van de twintigste eeuw toegankelijk gemaakt, een periode waarin het uiterlijk van het dorp aanzienlijk veranderde. Al deze en andere veranderingen zijn te onderzoeken aan de hand van de nieuwe inventaris.
https://rhcrijnstreek.nl/nieuws/archief-gemeente-bodegraven-1980-1990-1999-2004-b113/