23andMe verhoogt activiteiten voor de ontwikkeling van geneesmiddelen

0
39

23andMe is vooral bekend voor genetische tests thuis, voornamelijk voor DNA- erfelijkheidstests.  Het bedrijf is echter al lang van plan om hun genetische expertise te gebruiken om medicijnen te ontwikkelen. Het idee was om de genetische database te gebruiken om nieuwe geneesmiddelen op te sporen en te creëren. 23andMe heeft nu een database vol met genetische informatie van ongeveer 11,9 miljoen mensen. We schreven hier al eerder over.

Medio  2021 ging 23andMe naar de beurs via een fusie met een special-purpose acquisition company (SPAC), VG Acquisition Corp., dat wordt ondersteund door de Britse miljardair Richard Branson. Het bedrijf, gevestigd in Sunnyvale, Californië, heeft twee immuno-oncologische geneesmiddelen in ontwikkeling. Een daarvan is via een partnerschap met GlaxoSmithKline, dat momenteel in klinische studies is. Het tweede medicijn zal naar verwachting eind maart 2022 de kliniek binnenkomen.

De GlaxoSmithKline-deal werd in juli 2018 gesloten en dit markeerde een vierjarige samenwerking. Het eerste mogelijke  geneesmiddel uit het partnerschap werd in juli 2020 voor klinisch onderzoek in studie genomen. Men beschreef dit als een potentiële hoopvolle kankerbehandeling. Dit werd genetisch gevalideerd door 23andMe met behulp van een eigen algoritme dat potentiële medicijndoelen vergeleek met gegevens van zijn onderzoeksplatform.

Als de twee kankermedicijnen effectief zijn, kan het bedrijf voor het eerst winst laten zien. Ongeveer 81% van de omzet komt uit de genetische DTC-tests. De rest komt van GSK voor toegang tot zijn DNA/genealogische database.

Aan het begin van de maand voltooide 23andMe een eerder aangekondigde overname van Lemonaid Health, wat een teken is dat het bedrijf overstapt naar gezondheidszorg en apotheekdiensten. Lemonaid Health is een on-demand platform voor medische zorg en online apotheekdiensten. Deze overname markeert de eerste stap in de reis van 23andMe om zijn klanten echt gepersonaliseerde gezondheidszorg te bieden, te beginnen met genetica als basis. Het Lemonaid Health’s telegeneeskunde-platform en de digitale apotheek zullen ons in staat stellen om betere gezondheidszorg aan individuen te bieden op een betaalbare en toegankelijke manier, en uiteindelijk mensen in staat te stellen betere controle over hun gezondheid te krijgen. Dit zijn belangrijke en hoopvolle ontwikkelingen die  het genealogische onderzoek in een breder perspectief plaatst.