Zeeuwse familiearchieven van (inter)nationaal belang

0
279

Het Zeeuws Archief heeft een begin gemaakt met de voorbereiding voor het conserveren en digitaliseren van de archieven van negen Zeeuwse families.  

Het gaat om maar liefst veertig meter archief, ongeveer 256.000 pagina’s. Iedere familie heeft een belangrijke rol gespeeld in de geschiedenis op lokaal, nationaal en internationaal niveau. Door de verscheidenheid aan onderwerpen is het interessant voor tal van onderzoek. Dit project wordt mede mogelijk gemaakt door Bureau Metamorfoze, het Nationaal Programma voor het behoud van het papieren erfgoed.

Het betreft negen familiearchieven die bewust gekozen zijn omdat elk van deze families een belangrijke rol gespeeld hebben in de geschiedenis op lokaal, nationaal en internationaal niveau. Denk hierbij aan de Vereenigde Oostindische Compagnie (VOC), de West-Indische Compagnie (WIC) of de Middelburgsche Commercie Compagnie (MCC), de verschillende stadsbesturen, functies binnen de provinciale en nationale politiek. Daarnaast hadden ze hun eigen handelsactiviteiten. 

Deze familiearchieven, die naast stambomen en genealogische aantekeningen en familiewapens bevatten ook nauwgezette aantekeningen van vergaderingen die zij o.a. vanuit hun bestuursfunctie hadden. Deze aantekeningen vullen de leegte die ontstaan is in toen in de jaren 1809 en 1940 bijna de oude stadsarchieven bijna geheel verloren gegaan zijn.

bron: Zeeuws Archief