Zorgen om veroudering van genealogiegegevens

0
135

Zorgen om veroudering, breekbaar papier, cd’s, magnetische tapes en hun gegevensinhoud in de genealogie.

Cd-rom-schijven, samen met hun neven dvd’s en Blu-ray-schijven met hogere capaciteit, zijn kwetsbare methoden voor het opslaan van informatie. Kortom, deze plastic schijven zijn niet geschikt voor langdurige opslag. Veel bedrijven en non-profitorganisaties racen om hun gegevens zo snel en veilig mogelijk van de schijven te krijgen en naar een betrouwbaardere digitale opslagomgeving te brengen. Als men genealogische informatie of andere informatie op deze schijven hebt opgeslagen, dient men hetzelfde doen.

Al jarenlang is de gedachte onder genealogen geweest om de informatie op papier af te drukken voor langdurige bewaring. Toch hebben velen van ons met oude stukjes papier gewerkt die vervallen, afbrokkelen of vervagen tot het punt dat de informatie niet leesbaar is. In feite bevat het meeste papier dat in de afgelopen 75+ jaar is vervaardigd zuren die de verslechtering van de informatie die men wil bewaren, zullen versnellen. Voeg daarbij de vele problemen van papiervernietiging veroorzaakt door schimmel, meeldauw, vocht, insectenschade, overstromingen, branden, gesprongen waterleidingen en andere factoren, en je komt al snel tot het besef dat opslag op papier bijna net zo riskant is als opslag op magnetische media.

In sommige kringen is de oplossing om “gegevens te digitaliseren om ze te behouden”. Maar zelfs voor digitalisering zijn serieuze voorzorgsmaatregelen en planning vereist. De huidige keuze voor digitale gegevensopslag op lange termijn is cd-rom of dvd-schijven. Die technologie is echter pas in de afgelopen drie decennia verschenen; dus we weten nog niet of deze apparaten gegevens voor een eeuw of langer zullen opslaan. Sommige onderzoeken geven aan dat de informatie mogelijk niet zo lang duurt. Er zijn zelfs bewijzen dat veel cd-rom-schijven misschien niet eens tien jaar meegaan!