Archief van 52.000 Iers-joodse personen vanaf 1664.

0
25

Joodse geboortes, huwelijken, begrafenissen, schooldocumenten en volkstellingen in Ierland die teruggaan tot 1664 zijn openbaar gemaakt.

In 2015 presenteerde een genealoog die 400 jaar lang een archief van de Ierse Joodse gemeenschap had samengesteld, kopieën van de 16 delen, gemaakt van 52.000 namen, aan de burgemeester van Dublin.

De in Dublin gevestigde gepensioneerde zakenman Stuart Rosenblatt verzamelde de informatie met betrekking tot geboorten, huwelijken, begrafenissen, schoolgegevens en volkstellingen uit 1664. Hij presenteerde 12 delen van zijn werk aan de toenmalige burgemeester van Dublin Críona Ní Dhálaigh.

De geschiedenis van het joodse volk in Ierland gaat bijna duizend jaar terug, maar de joodse gemeenschap is altijd klein in aantal geweest, niet meer dan 5500 door religie sinds ten minste 1891. De gemeenschap is over het algemeen goed geaccepteerd in het Ierse leven.

In de afgelopen 20 jaar zijn joodse gemeenschappen over de hele wereld steeds meer geïnteresseerd geraakt in hun Europese afkomst. Velen bezoeken de landen die ooit bewoond werden door bloeiende gemeenschappen die al eeuwenlang bestonden.

Hoewel de Joodse aanwezigheid in Groot-Brittannië goed gedocumenteerd is en daarom grotendeels toegankelijk is voor onderzoekers over de hele wereld, is Ierland een heel ander verhaal. Het komt nu pas in detail beschikbaar. Deze enorme collectie, die ongeveer drie eeuwen beslaat en details bevat van meer dan 52.000 individuele records, is niet alleen een duurzaam testament voor de joodse voorouders maar ook een archiefmonument voor hun belangrijke bijdrage aan het geliefde geadopteerde thuisland.

www.irishjewishroots.com