Yad Vashem werkt samen met JewishGen aan holocaust genealogie database

0
120

Yad Vashem voert sinds de jaren 1950 het Pages of Testimony-programma uit en heeft honderdduizenden Joden geholpen opnieuw contact te maken met hun familieleden die omkwamen.

Yad Vashem – universeel bekend als het World Holocaust Remembrance Center – zal een partnerschap aangaan met het “Living Memorial of the Holocaust” -project van het Museum of Jewish Heritage, evenals het Joodse genealogiefiliaal van het museum JewishGen, met de bedoeling gegevens over genealogische records te delen.

“Door deze kostbare records beschikbaar te stellen via JewishGen, kan de bredere Joodse gemeenschap gemakkelijker namen opsporen van familie en vrienden die tijdens de Holocaust zijn vermoord. Deze samenwerking vergemakkelijkt de toegang tot de middelen van ons museum en Yad Vashem, twee van de meest prestigieuze Holocaust-herdenkingsinstellingen ter wereld.”

Yad Vashem is van plan om hun “Pages of Testimony” -gegevens te delen met de JewishGen-website van het museum, die Joden helpt joodse voorouderlijke wortels te ontdekken. Een pagina van getuigenis is een formulier uitgegeven door Yad Vashem dat om informatie vraagt over een Joods slachtoffer van de Holocaust. De database van Yad Vashem bevat momenteel meer dan 2,7 miljoen van deze pagina’s met getuigenissen.

“Onderzoekers zullen nu in staat zijn om pagina’s met getuigenisgegevens op te halen via een directe zoekopdracht binnen JewishGen,” merkt JewishGen Executive Director Avraham Groll op. “Deze gemeenschappelijke toegang tot gegevens van beide instellingen zal onderzoekers direct ten goede komen.”

“Zonder deze nieuwe overeenkomst waren veel Joodse genealogen zich anders misschien niet bewust geweest van deze vitale bron,” concludeerde Groll.

Yad Vashem leidt het Pages of Testimony-programma sinds de jaren 1950 en heeft honderdduizenden Joden geholpen zich opnieuw te verbinden met hun familieleden – en Joodse wortels – die door de nazi’s werden gesloopt. De pagina’s bevatten meer dan de helft van de 4,8 miljoen records die Yad Vashem in hun database heeft.

“Yad Vashem’s Centrale Database van namen van Shoah slachtoffers brengt de miljoenen gezichtsloze slachtoffers aan het licht en geeft hen hun identiteit terug, zodat de wereld zich hen kan herinneren. Dit maakt deel uit van de missie van Yad Vashem om alle vormen van documentatie van de Holocaust te verzamelen, inclusief de verzameling namen van onze broeders die tijdens de Shoah zijn vermoord. We zijn het aan hen verplicht om te weten dat ze leefden, hoe ze eruit zagen, waar ze van droomden en – op zijn minst – wat hun naam was,