Wie zijn de eigenaren van de DNA-databases

0
393

Een referaat bedoelt voor gevorderden

Veel Nederlanders gebruiken voor hun DNA-analyse, de diensten van FTDNA,  MyHeritage Ancestry.com en 23andMe. Deze laatste wordt vaak gebruik voor medische vragen omdat deze onderneming licenties hebben van de FDA. (Federal Drug Administration). Enige jaren geleden waren dit nog zelfstandig ondernemingen maar wel met vreemd vermogen.

Sinds enkele jaren zijn al deze ondernemingen opgekocht en onderdeel geworden van grote multinationals met een grote diversiteit aan zakelijke interesses. Voor DNA-geïnteresseerde ondernemingen kunnen dit het ontwikkelen van geneesmiddelen zijn of het opsporen van erfelijke factoren die ziekten veroorzaken. Het is daarom voor de gebruiker zinvol te weten wie allemaal de beschikking hebben over het DNA-profiel, dat is gebaseerd op toegezonden DNA-monsters voor opsporing van bloedverwantschappen.

FamilyTreeDNA

FamilyTreeDNA is opgericht op basis van een idee van Bennett Greenspan, een levenslange ondernemer en genealogieliefhebber. In 1999 ging Greenspan met pensioen en werkte hij aan zijn familiegeschiedenis. Hij begon te werken aan de Nitz-lijn van zijn moeder. Toen hij geconfronteerd werd met een probleem bij zijn onderzoek, herinnerde hij zich twee gevallen waarin genetica werd gebruikt om voorouders te bewijzen die onlangs in de media waren vermeld. Dit was een studie van onderzoekers van de Universiteit van Arizona die aantoonden dat veel Cohen-mannen uit zowel Ashkenazische als Sefardische groepen hetzelfde Y-chromosoom delen. Het was begin 2000 toen Greenspan met zijn zakenpartners Max Blankfeld en Jim Warren officieel FamilyTreeDNA lanceerde. FamilyTreeDNA begon met het aanbieden van 12 Y-chromosoom-STR-markertests. Al snel daarna boden ze niet alleen DNA-tests aan, maar ook een interface waarmee genealogen onderzoek naar achternaam konden uitvoeren.

FamilyTreeDNA (FTDNA) is momenteel een divisie van Gene by Gene, een commercieel bedrijf voor genetisch testen, gevestigd in Houston, Texas. FamilyTreeDNA biedt analyse van autosomaal DNA, Y-DNA en mitochondriaal DNA aan individuen voor genealogische doeleinden. Met een database van meer dan twee miljoen records is het wereldwijd het populairste bedrijf voor Y-DNA en mitochondriaal DNA, en het populaire bedrijf voor autosomale DNA  analyse. In Europa is het ook het meest gebruikt voor autosomaal DNA onderzoek. Family Tree DNA en Gene by Gene zijn in januari 2021 overgenomen door MyDNA, een Australisch bedrijf. Dit exclusieve Australisch DNA bedrijf is sedert 2006 operationeel is en legde zich vooral toe op DNA-onderzoek gebaseerde voedingsadviezen.

Ancestry.com

In 1990 richtten Paul Brent Alle en Dan Taggart,  Ancestry.com op. Paul en Dan waren twee afgestudeerden van de Brigham Young University. Zij zetten Infobases op en begonnen publicaties van de Heiligen der Laatste Dagen (LDS) op diskettes aan te bieden. Hieruit groeide een genealogische onderneming die tot de grootste private genealogische ondernemingen van de wereld wordt beschouwd. AncestryDNA is een dochteronderneming van Ancestry LLC. AncestryDNA biedt een direct-to-consumer genealogische DNA-test. AncestryDNA gebruikt vervolgens DNA-sequenties om familierelaties met andere Ancestry DNA-gebruikers af te leiden en om te voorzien in wat het een “etniciteitsschatting” noemt. Deze “etniciteitsschatting” gebruikt 700.000 markers, wat slechts ongeveer 0,02% is van alle genetische markers die kunnen worden getest Het bedrijf beschrijft het technische proces van testen in een wetenschappelijk witboek. De database omvat 18 miljoen voltooide DNA-kits. Voorouderlijk DNA wordt vaak gebruikt door aangenomen kinderen om hun biologische bloedverwanten te vinden.

Voorheen bood Ancestry.com ook vaderlijk Y-chromosoom-DNA en maternale mitochondriaal DNA-tests aan, maar die werden in juni 2014 stopgezet. Het bedrijf beschrijft het technische proces van testen in een wetenschappelijk witboek. In juli 2020 beweerde het bedrijf dat hun database 18 miljoen voltooide DNA-kits bevatte die door klanten waren gekocht.  In augustus 2020 kondigde Blackstone (NYSE:BX) aan een definitieve overeenkomst hebben te hebben bereikt om Ancestry® over te nemen van Silver Lake, GIC, Spectrum Equity, Permira en andere groot aandeelhouders voor een totale ondernemingswaarde van $ 4,7 miljard. In februari 2021 kondigde Ancestry Deb Liu, een voormalige Facebook-executive, aan als hun CEO met ingang van 1 maart 2021.

23andme

Dit bedrijf werd opgericht door Linda Avey, Paul Cusenza en Anne Wojcicki in 2006 om genetische tests en interpretatie aan individuele consumenten te bieden. Wojcicki was destijds getrouwd met Google-medeoprichter Sergey Brin.

In 2008, bood het bedrijf onderzoeken aan om de predispositie voor meer dan 90 eigenschappen en aandoeningen variërend van kaalheid tot blindheid”, vast te stellen. Voor sommige testen kreeg 23 and me Federale goedkeuring.

In februari 2021 kondigde het bedrijf aan dat het een definitieve overeenkomst had gesloten om te fuseren met VG Acquisition Corp, het bedrijf voor speciale doeleinden van Sir Richard Branson, in een transactie van $ 3,5 miljard. In juni 2021 sluit het bedrijf met succes zijn bedrijfscombinatie met VG Acquisition Corp. Het gecombineerde bedrijf heet nu 23andMe Holding Co. en wordt vanaf 17 juni 2021  verhandeld op The Nasdaq Global Select Market (“Nasdaq”.)

MyHeritage

Sinds 2003 is MyHeritage een pionier in een nieuwe benadering om familiegeschiedenis te exploreren waardoor de eigen genealogische achtergrond gemakkelijker en toegankelijker wordt voor miljoenen mensen over de hele wereld. MyHeritage, is gericht op innovatie. Het heeft daarmee een succesvolle, op abonnementen gebaseerde wereldwijde onderneming opgebouwd. Aangedreven door unieke en gepatenteerde technologieën, wordt het MyHeritage-platform momenteel gebruikt door 62 miljoen gebruikers over de hele wereld en is het beschikbaar in 42 talen, wat een bewijs is van het internationale bereik en de diversiteit van de gebruikersbasis van het bedrijf. MyHeritage-gebruikers hebben samen meer dan 58 miljoen stambomen in de database opgeslagen.

Onlangs werd bevestigd dat MyHeritage.com in Israël – een winstgevende site waarmee mensen DNA kunnen testen en hun familie-afstamming kunnen volgen en met ongeveer 62 miljoen gebruikers –is overgenomen door Francisco Partners, voor een prijs  van $600 miljoen. Inmiddels is de deal nu officieel bevestigd. Francisco Partners is een toonaangevende wereldwijde investeringsmaatschappij die gespecialiseerd is in samenwerking met technologische bedrijven. Sinds de lancering meer dan 20 jaar geleden heeft Francisco Partners geïnvesteerd in meer dan 300 technologiebedrijven, waardoor het een van de meest actieve en langdurige investeerders in de technologie-industrie is. Met meer dan $ 25 miljard aan activa onder beheer, investeert het bedrijf in kansen waar zijn diepgaande sectorale kennis en operationele expertise bedrijven kunnen helpen hun volledige potentieel te realiseren