’s Werelds grootste stamboom die ongeveer 27 miljoen mensen verbindt, is gemaakt door Britse wetenschappers. Het genetische model combineert duizenden moderne en prehistorische genomen en biedt nieuw inzicht in belangrijke gebeurtenissen in de menselijke geschiedenis. Deze studie verscheen in science Anthony Wilder Wohns, Yan Wong, Ben Jeffery, Ali Akbari, Swapan Mallick, Ron Pinhasi, Nick Patterson, David Reich, Jerome Kelleher, Gil McVean. A unified genealogy of modern and ancient genomes.
Deze doorbraak is een belangrijke stap in de richting van het in kaart brengen van het geheel van menselijke relaties, met een enkele afstamming die de afkomst van alle mensen op aarde volgt. De stamboom heeft ook wijdverspreide implicaties voor medisch onderzoek, het identificeren van genetische voorspellers van ziekte.
Het team in Oxford heeft in feite een enorme stamboom gebouwd, een genealogie voor de hele mensheid die zo precies mogelijk de geschiedenis modelleert die alle genetische variatie heeft voortgebracht die we vandaag de dag bij mensen aantreffen. Deze genealogie stelt ons in staat om te zien hoe de genetische sequentie van elke persoon zich verhoudt tot elkaar, langs alle punten van het genoom. Het team van de Universiteit van Oxford kamde acht databases uit met 3.609 verschillende genoomsequenties uit 215 populaties. Ze omvatten monsters van over de hele wereld; sommige zijn meer dan 100.000 jaar oud. Het resulterende netwerk bevatte bijna 27 miljoen voorouders en 231 miljoen voorouderlijke afstammingslijnen.
Deze stamboom demonstreert hoe mensen over de hele wereld in ongekend detail met elkaar verbonden zijn. Individuele DNA-regio’s worden geërfd van de moeder of vader. Elk punt kan worden gezien als een boom.
Een set – bekend als een “boomsequentie” – verbindt ze met gemeenschappelijke voorouders waar mutaties voor het eerst verschenen. Computeralgoritmen verklaren de patronen en voorspellen wanneer en waar ze leefden. De studie behandelt de migratie uit Afrika, kruising met Neanderthalers en de komst van primitieve mensen in Azië en Oceanië.
“In wezen reconstrueert men de genomen van onze voorouders en gebruikt deze om een uitgebreid netwerk van relaties te vormen. We kunnen dan inschatten wanneer en waar deze voorouders leefden. De kracht van onze aanpak is dat het heel weinig aannames doet over de onderliggende gegevens en ook zowel moderne als oude DNA-monsters kan bevatten.
De afgelopen twee decennia zijn de genomen van honderdduizenden mensen gegenereerd. Velen leefden tienduizenden jaren geleden. Variabele kwaliteit en beperkingen in analyses maakten het schetsen van een nauwkeurig beeld tot nu toe onmogelijk. De revolutionaire techniek beschreven in het tijdschrift Science houdt rekening met ontbrekende en foutieve gegevens en maakt gebruik van gefragmenteerde genomen uit de oudheid.
Deze studie legt de basis voor de volgende generatie DNA-sequencing. Naarmate de kwaliteit van genoomsequenties uit moderne en oude DNA-monsters verbetert, zullen de bomen nog nauwkeuriger worden en zullen we uiteindelijk in staat zijn om één enkele uniforme kaart te genereren die de afstamming van alle menselijke genetische variatie die we vandaag zien verklaart. De genealogische kaart kan gemakkelijk nog miljoenen genomen bevatten naarmate die beschikbaar komen.
“Hoewel mensen de focus van deze studie zijn, is de methode geldig voor de meeste levende wezens; van orang-oetans tot bacteriën. Het zou bijzonder nuttig kunnen zijn in de medische genetica, bij het scheiden van ware associaties tussen genetische regio’s en ziekten van valse verbindingen die voortvloeien uit onze gedeelde voorouderlijke geschiedenis.
bron: https://studyfinds.org/worlds-biggest-family-tree/
Aanmelden
Welkom! Log in op je account
Je wachtwoord vergeten? hulp krijgen
Privacy
Wachtwoord herstel
Vind je wachtwoord terug
Er zal een wachtwoord naar je gemaild worden