West-Brabants Archief : Nieuwe bronnen digitaal: doopboeken, trouwboeken en doodsbriefjes

0
245

Sinds oktober kan iedereen dankzij onze nieuwe dienst Scanning on Demand archiefstukken uit het West-Brabants Archief kosteloos laten digitaliseren. Met deze klantgerichte aanpak willen we inspelen op de vraag van onze bezoekers en hun een eigentijdse dienstverlening aanbieden. Ook in november was er weer volop belangstelling voor deze service. De namen, beschrijvingen en bijhorende links van de voortaan online beschikbare bronnen zijn te vinden in dit overzicht.

Verschillende genealogen hebben van Scanning on Demand gebruikgemaakt om registers uit parochiearchieven te laten digitaliseren. Bijvoorbeeld doopboeken (periode 1796-1915) van de parochie Onze Lieve Vrouw Hemelvaart te Hoogerheide of trouw- en doopboeken (periode 1843-1871) van de Sint Lambertusparochie te Etten-Leur.

Daarnaast is ook in de bestuurlijke archieven nog het een en ander te vinden, zoals verklaringen van overlijden – ook wel doodsbriefjes genoemd. Deze briefjes werden na het overlijden van iemand opgemaakt door de schouwarts of huisarts. Hierop werden de gegevens van de overledene vermeld, de overlijdensdatum en ook de doodsoorzaak. En juist dat maakt deze ietwat lugubere briefjes zeer interessant als bronmateriaal voor onderzoekers.

Zie: West-Brabants Archief