Waarom cloud computing zinvol kan zijn voor genealogie

0
96

Een van de huidige modewoorden in de online wereld is ‘cloud computing’. Je kunt waarschijnlijk tientallen definities van deze nieuwe technologie vinden, maar ik denk dat de eenvoudigste is dat cloud computing verwijst naar een computertoepassing die op een verre computer draait of, vaker, in een cluster van verre computers. Die meerdere computers zijn vaak geïnstalleerd in verschillende datacenters over de hele wereld, en toch werken ze in harmonie alsof ze één zeer grote en zeer krachtige computer zijn.

In feite, als uw huidige computer zijn leeftijd laat zien en een beetje vertraagt, is overschakelen naar cloud computing-applicaties een uitstekende methode om nog enkele jaren productief gebruik te verkrijgen van de verouderde hardware.

Uw lokale desktop of laptop werkt als een “externe terminal”, waarbij uw videoscherm laat zien wat er gebeurt op de verre computer (s) en uw lokale toetsenbord en muis worden gebruikt als invoerapparaten voor dezelfde verre computer (s). Kortom, terwijl het programma op verre computers draait, gebruikt u het alsof het programma in uw lokale systeem wordt uitgevoerd. Als gevolg hiervan vereist uw lokale computer zeer weinig verwerkingskracht en, in de meeste gevallen, een minimale hoeveelheid schijfruimte. In plaats daarvan gebruik je de kracht en opslagruimte van de krachtige, verre computers.

Alle rekenkracht en schijfopslag wordt geleverd door de krachtige computers of banken van krachtige servers in verre datacenters. Uw lokale desktop of laptop biedt gewoon uw “weergave” van die verre applicatie. U kunt het toepassingsprogramma dat op de verre computer(s) wordt uitgevoerd, op dezelfde manier gebruiken als u toepassingen op uw eigen computer uitvoert. U profiteert echter van de rekenkracht en de opslagcapaciteit van die verre computers.

Opmerking: omwille van de eenvoud spreekt men vaak “een verre computer”.  Het is echter mogelijk niet één computer en het is mogelijk niet op één locatie. Veel cloud computing-toepassingen werken op databanken van verre computers (servers) die zich in verschillende datacenters over de hele wereld kunnen bevinden. Op elk moment kan uw cloudtoepassing vijf of meer servers gebruiken; een in Californië, een in New Jersey, een in Frankfurt, Duitsland, een in Singapore en een in Rio de Janeiro. Aan de andere kant kunnen er minder of meer servers tegelijkertijd worden gebruikt, op minder of zelfs meer locaties.

Het woord “cloud” verwijst naar het internet. Ik weet zeker dat je in de loop der jaren verschillende tekeningen hebt gezien van thuiscomputers die via internet verbinding maken met verre webservers. Het internet wordt bijna altijd getekend als een wolk om aan te geven dat er een enorme verzameling routers, switches en kabels is die de computers verbinden. Alle complexiteit van het internet is echter verborgen voor de gebruiker. Daarom is het een wolk. De uitdrukking “cloud computing” betekent eigenlijk “programma’s uitvoeren op meerdere verre servers via internet.”