Vrijwilligers taggen erfgoed voor artificial intelligence

0
82

Het Nationaal Archief, Stadsarchief Amsterdam, en Noord-Hollands Archief werken mee aan het project Tag de tekst. In dit artificial intelligence-project taggen (labelen) vrijwilligers bepaalde begrippen in duizenden teksten uit de 17e, 18e en 19e eeuw uit collecties van deze instellingen. Op die manier leert het systeem deze begrippen automatisch te herkennen. Hiermee wordt zoeken in archieven makkelijker.

Het gaat om notariële stukken uit Amsterdam, Haarlem en andere provincies, en archieven van de VOC. De vrijwilligers taggen de teksten op persoonsnamen, locaties en datums. De teksten zijn al gescand en getranscribeerd, oftewel omgezet in machine-leesbare tekst.

Door het AI-systeem met deze tags te ‘voeden’, wordt het steeds beter in het herkennen van persoonsnamen, locaties en tijdsaanduidingen. In vervolgprojecten kan het systeem verder getraind worden om ook andere begrippen te vinden in teksten, zoals scheepsnamen, beroepen of kunstvoorwerpen.

Voor het project zijn we nog steeds op zoek naar vrijwilligers. Iedereen is van harte welkom. Aanmelden kan op VeleHanden en Tag de tekst.