Verborgen verleden

0
661

Op naar de 100e Verborgen verleden

Nieuwe serie met Ronald de Boer, Simone Kleinsma, Geert Mak, Rifka Lodeizen, Diederik Ebbinge, Merel Westrik, Danny de Munk en Paul de Leeuw

Uitzendingen: 9 januari t/m 27 februari, elke zaterdag om 20.30 uur op NPO 2

Tijdens alweer het 14e seizoen van de NTR-serie Verborgen verleden zal ook de 100e aflevering worden uitgezonden. Al honderd keer heeft de kijker dan kunnen zien hoe een kleine familiegeschiedenis de grote geschiedenis raakt; hoe thema’s als de Tweede Wereldoorlog, het koloniale verleden of migratie invloed hebben op generaties erna. Koningen en keizers trokken langs, maar ook bedelaars en vondelingen, militairen, prostituees en straatmuzikanten.

Vanaf 9 januari zien we hoe dat zit met de familiegeschiedenissen van Ronald de Boer, Simone Kleinsma, Geert Mak, Rifka Lodeizen, Diederik Ebbinge, Merel Westrik, Danny de Munk en Paul de Leeuw. Er vinden in binnen -en buitenland ontmoetingen plaats met schuinsmarcheerders, kunstenmakers, geleerden, vechtersbazen en heuse verzetshelden. In het kielzog van Johan van Oldenbarnevelt wordt het Binnenhof bezocht, met een silhouetteur het Rijksmuseum en vanaf Texel vertrekt een oorlogsvloot in de hoop die verdomde Engelsen te verslaan. En had Ronald de Boer het Nederlands elftal nou eigenlijk voor ‘Die Mannschaft’ moeten verruilen?

Verborgen verleden is gebaseerd op het Britse format Who do you think you are? en wordt geproduceerd door BlazHoffski onder eindredactie van de NTR. Ook wordt gebruik gemaakt van de expertise van CBG | Centrum voor familiegeschiedenis en de Nederlandse archieven en musea. Verborgen verleden was voor het eerst te zien in 2010 en mag zich sindsdien verheugen in een grote schare trouwe kijkers.

Zie ook de website met achtergrondverhalen verzorgd door het CBG I Centrum voor familiegeschiedenis: www.verborgenverleden.nl

Afleveringen:

Zaterdag 9 januari, 20.30 uur, NPO 2: Ronald de Boer

Ronald de Boer, die als voetballer de wereld over reisde en grote successen boekte met onder meer Ajax, denkt dat zijn familiegeschiedenis niet veel verder zal reiken dan wat tuinders in en om het West-Friese Grootebroek. Tot zijn grote verbazing – of is het schrik? – ontdekt hij echter Duitse én Rotterdamse wortels. En waarom speelt het water zo’n grote rol in zijn familiegeschiedenis en het leven van zijn vechtlustige voorvaders?

Zaterdag 16 januari, 20.30 uur, NPO 2: Rifka Lodeizen

Actrice Rifka Lodeizen ziet er als een berg tegenop om in het oorlogsverleden van haar vader Frank te duiken, hoe hij als joods jongetje aan de nazi’s kon ontsnappen, en over het tragische lot dat andere familieleden wachtte. Maar Rifka is ook erg nieuwsgierig naar welke verhalen er voorbij de oorlog te vinden zijn. Waar leiden de Sefardische voorouders Rifka naartoe? En waar bloeien de hoop en het verzet in deze verhalen van vlucht en vervolging?  

Zaterdag 23 januari, 20.30 uur, NPO 2: Diederik Ebbinge

Acteur, regisseur en cabaretier Diederik Ebbinge gaat op zoek naar de verzetsdaden van zijn opa en doet verrassende ontdekkingen. Zijn familie blijkt er één vol dichters, gelovigen en vluchtelingen. Welke lessen kan hij hieruit trekken voor zijn eigen leven? Én het blijkt toch echt het bloed van Johan van Oldenbarnevelt te zijn dat Diederiks familiegeschiedenis kleurt als hij ontdekt dat zijn voorvader de terdoodveroordeelde bijstond in diens laatste uren.

Zaterdag 30 januari, 20.30 uur, NPO 2: Simone Kleinsma (de 100e aflevering!)

Net als musicalactrice en zangeres Simone Kleinsma zelf komen veel van haar voorouders uit Amsterdam, die stad aan het water waar migranten uit de hele wereld hun geluk zochten. Simone gaat vrolijk op reis naar de oorsprong, ontmoet intrigerende zeevaarders, armoelijders, overspelige types én gaat op zoek naar haar artistieke wortels. Als ze door de eeuwenoude familiekroniek van haar voorouder bladert, leest ze dat verdriet en geluk van alle tijden zijn.

Zaterdag 6 februari, 20.30 uur, NPO 2: Merel Westrik

Journalist en presentator Merel Westrik treedt in de voetsporen van haar opa en oma en ontdekt een wel heel bijzondere liefdesgeschiedenis – op een plek waar de liefde meestal ver te zoeken was. Maar waarom werd opa Westrik gevangen genomen tijdens de Tweede Wereldoorlog en wat deed hij eigenlijk in het verre, koude Noorwegen? Merel zoekt het uit op een ontroerende reis door de tijd en beseft dat ze met elke nieuwe ontdekking nader tot ze komt.  

Zaterdag 13 februari, 20.30 uur, NPO 2: Geert Mak

Schrijver en journalist Geert Mak heeft voor onder meer zijn boek De eeuw van mijn vader al veel uitgezocht over zijn familiegeschiedenis, maar hij wil nu graag op zoek naar de waarheid achter sommige familielegendes. In hoeverre heeft de Nederlandse geschiedenis het leven van zijn voorouders geraakt en gekleurd? Welke historische lijnen weet Geert te ontdekken? Wie speelde er een rol bij de befaamde tocht naar Chatham en waardoor raakte toch die beruchte veldwachter te Balk aan de drank?

Zaterdag 20 februari, 20.30 uur, NPO 2: Danny de Munk

Info volgt

Zaterdag 27 februari, 20.30 uur, NPO 2: Paul de Leeuw

Info volgt

bron: persbericht NTR