TIPS voor DNA-onderzoek

0
411

De belangrijkste DNA-testkits vergelijken is – als het gaat om genetische genealogie – een van de moeilijkste keuzes om te maken, met welk bedrijf wil je testen. Er zijn er meerdere en elk heeft zijn eigen voor- en nadelen. Hopelijk helpen deze tips je om je keuze  te bepalen waar je je spuug naar toe wilt sturen.

AncestryDNA is het meest herkenbaar en heeft de grootste gebruikersdatabase. Daarom raden de meeste mensen aan om hier hun eerste test te doen. Zorg ervoor dat u de verkoop in de gaten houdt! AncestryDNA geeft u echter alleen resultaten voor uw autosomaal DNA, tot 50% doorgegeven door uw moeder en de 50% doorgegeven door uw vader.

Family Tree DNA (FTDNA) is een andere optie omdat ze de meeste testkeuzes hebben. FTDNA biedt u niet alleen autosomaal DNA-onderzoek, maar ook matches voor de lijn van uw moeder (mitochondriaal DNA) en als u een man bent, de lijn van uw vader (Y-chromosoom-DNA). Zij zijn het enige bedrijf (op dit moment) dat deze service aanbiedt.

Twee andere opties waarvan je misschien hebt gehoord, zijn MyHeritage DNA en 23andMe. Ze bieden allebei autosomaal DNA-onderzoek aan, waarbij MyHeritage bekend staat om Oost-Europese en Joodse bronnen en 23andMe vanwege de verschillende gezondheidsgerelateerde resultaten. Geen van beide bedrijven biedt mtDNA- of Y-DNA-tests aan en ze hebben respectievelijk de op twee na grootste database van autosomale testpersonen.

Zoals je kunt zien, zijn er nogal wat bedrijven en tests om uit te kiezen. Zorg ervoor dat je jezelf eerst afvraagt ​​wat je wilt ontdekken. Soms moet je in diverse vijvers vissen om de vangst te doen die je zoekt. Dus raak niet ontmoedigd als je niet meteen een match vindt.