Streekarchief Hilversum : Nieuwe archieven doorzoekbaar

0
268

Vorig jaar heeft het Streekarchief een aantal archieven laten inventariseren die al geruime tijd onbewerkt op de plank lagen. Enkele weken terug hebben we een paar inventarissen gepubliceerd. Deze week kunnen we er weer twee nieuwe archieven aan toevoegen.

Allereerst het archief van de Oud-Katholieke Parochie Sint-Vitus te Hilversum (1695-1988) (SAGV207).  Deze parochie is gevestigd in het indrukwekkende kerkgebouw aan het Melkpad. De archiefstukken vertellen ons meer over de parochianen en het kerkleven in de Sint-Vitus.

Een mooi voorbeeld hiervan zijn de ‘Aantekeningen van grote gebeurtenissen in Hilversum en omgeving’. In de periode 1766 tot 1868 hebben verschillende leden op schrift bijgehouden wat er in en om de parochie gebeurde: natuurrampen, veroordeelde criminelen, niet alleen van Hilversumse bodem maar uit het hele Gooi.

Ook het familiearchief van de bekende Hilversumse juweliers- en klokkenmakerfamilie Renou (SAGV363) staat online. Dit archief is een mooie aanvulling op het al reeds verworven kaarten- en prentenarchief van François Renou. De familie heeft over de jaren een indrukwekkend archief gevormd, bestaande uit fotoalbums, correspondentie en originele aktes.

Verschillende familieleden waren historisch geïnteresseerd. François hield zich bezig met het in kaart brengen van de stamboom. Dit deed hij niet alleen van zijn eigen familie maar ook van een aantal verwante geslachten: Veenendaal, Sollman en Van Campen.

Tussen de archiefstukken werd een gedrukt pamflet aangetroffen van de Hilversummer Jan Perk uit 1736.