Samenwerking Nationaal Archief Suriname

0
36

het Nationaal Archief Suriname en het Stadsarchief Amsterdam hebben een samenwerkingsovereenkomst getekend op het gebied van archiefontsluiting, gezamenlijke presentaties, het toezicht op overheidsarchieven en het behoud en beheer ervan.

De vroegste documenten over Amsterdammers in Suriname dateren uit 1611. Tegenwoordig heeft ongeveer tien procent van de Amsterdammers wortels in Suriname. De weerslag van deze geschiedenis vinden we terug in de Amsterdamse en Surinaamse archieven. Zowel de stedelijke archieven – zoals die van de burgemeesters in de zeventiende en achttiende eeuw -, als familiearchieven bevatten documenten over Suriname en Surinamers.

Door het project Alle Amsterdamse Akten, dat het Amsterdamse notariƫle archief ontsluit, zijn de afgelopen jaren duizenden documenten die betrekking hebben op Suriname toegankelijk geworden. Datzelfde willen we nu ook gaan doen met het Surinaamse notariƫle archief, dat nauw verwant is aan het Amsterdamse. Zo zal er nog meer bekend worden over de gezamenlijke geschiedenis van Amsterdam en Suriname.